Испред Министарства просвјете сутра протест “За друштво знања”

Из Удружења “Родитељи” огласили су се саопштењем за медије поводом протеста који ће сутра испред Министарства просвјете организовати просвјетни радници окупљени у струковним удружењима и невладине организације које се баве заштитом људских права, посебно дјеце, младих и родитеља.

Не дозволимо да преписивање постане правило! Желимо друштво знања!
Просвјетни радници окупљени у струковним удружењима и невладине организације које се баве заштитом људских права, посебно дјеце, младих и родитеља, организују у петак, 16. јуна у 13:00 сати, испред Министарства просвјете протест због овогодишњег поступка оцјењивања и вредновања матурског испита за гимназије и стручне школе.

Протесту ће присуствовати и чланови Комисије за оцјењивање матурског испита ЦСХБ језика и књижевности Испитног центра, која је утврдила неправилности.

Протестом желимо да поручимо да не пристајемо на то да преписивање постане правило. Протестом инсистирамо на томе да се хитно испитају поступци надлежних. Протестом тражимо друштво знања.

Главном управном инспектору и Врховном државном тужилаштву доставићемо захтјев да се испита поступање Министарства просвјете, Државне комисије за матурски испит, управа школа, као и Испитног центра који је наложио ангажовање нових оцјењивача, односно цјелокупан поступак оцјењивања и вредновања матурског/стручног испита.

Од Основног државног тужиластва у Рожајама и Министарства просвјете тражимо да хитно саопште ко је одговоран за пропусте у организацији и грубо кршење надлежности при екстерној провјери знања ученика 9. разреда основне школе из предмета Математика, која је требало да буде одржана 20. априла.

Свјесни смо, на шта смо више пута указивали претходних година, да су пропусти у организацији есктерне провјере знања и матурског испита постојали и до сада, али је чињеница је да су ове године достигли врхунац. То што су се дешавали претходних година не умањује посљедице овогодишњег поступања и нереаговање на очигледно преписивање, којим се шаље опасно лоша порука савјесној дјеци, младима, њиховим наставницима и родитељима.

С обзиром на актуелну политичку ситуацију и предстојеће конституисање власти, предлоге у вези са организацијом екстерне и матурске провјере знања ученика, као и система оцјењивања и унапређења система образовања, доставићемо накнадно новом руководству Министарства просвјете, наводе организатори протеста.

У потпису су: Просвјетна заједница Црне Горе, Комисија за оцјењивање матурског/стручног испита ЦСХБ језика и књижевности Испитног центра, Удружење професора ЦСБГ језика и књижевности Библиос, Удружење наставника математике, Удружење биолога Cellula, Удружење наставника физике ФИЗИС, ЈУ Гимназија Котор, Наставничко вијеће ЈУ Гимназија “Слободан Шкеровић” Подгорица, Наставничко вијеће ЈУ Гимназија “Стојан Церовић” Никшић, Удружење Родитељи, Центар за грађанско образовање, Акција за људска права, НВО Јувентас, Центар за грађанске слободе, Мрежа за младе Црне Горе, Удружење младих са хендикепом Црне Горе – УМХЦГ, НВО ПРИМА, Грађанска алијанса, Центар за мониторинг и истраживање, Форум МНЕ, Мрежа за омладински активизам и Центар за права дјетета Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here