Исплата једнократне помоћи пензионерима 20. децембра

Foto: Ilustracija

Вршилац дужности директора Фонда ПИО Ранко Алигрудић најавио је за 20. децембар исплату једнократне помоћи пензионерима.

Помоћ ће добити 115 000 пензионера, али не у истом износу казао је Алигрудић у емисији „Линк“  Радија ЦГ.

-Једнократна помоћ пензионерима у распону од 50 до 200 еура биће исплаћена уз новембарску пензију, 20. децембра. Расподјела је планирана по неким параметрима, тако да ће по 200 еура помоћи примити они чија је пензија до висине просјечне пензије (359,31 еура). Сто еура примиће они чије су пензије у распону од 359,31 еура до 450 еура, а 50 еура помоћи они чије су пензије од 450 еура до висине потрошачке корпе која је износи око 793 еура.

Алигрудић је најавио да ће Фонд иницирати измјене Закона о пензијском и инвалидском осигурању, како би дотирали и кориснике сразмјерних пензија.

-Сви корисници сразмјерних пензија, који имају пребивалиште или држављанство у Црној Гори, како одлучи законодавац у Црној Гори, а чији збир пензија не прелази износ од 253 еура, да Фонд ПИО дотира тај дио и да им се исплаћује та разлика. .

И за те пензионере су, како каже, одређени лимити за помоћ.

-Они чији износ пензије из Црне Горе за новембар не прелази 359,31 добиће по 100 еура помоћи. Сви они пензионери у интервалу од 359,32 до потрошачке корпе за новембара (793) примиће по 50 еура. Ради се о преко 13 500 корисника пензија и за ове сврхе је опредијељени 1,5 милиона еура, навео је Алигрудић.

Још нема званичних статистичких података о инфлацији, па се не зна колико ће износити јануарско усклађивање пензија са инфлацијом, а због најављеног раста плата у јавном сектору, у мају се очекује мало веће усклађивање пензија, казао је Алигрудић.

Он је истакао да су у Фонду ПИО више него задовољни предвиђеним буџетом за наредну годину, јер су добили 537 милиона, што је 35 милиона више у односу на ову годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here