Инвестиције у електронске комуникације скоро 11 одсто веће

Оператори електронских комуникација у Црној Гори прошле године су у развој електронских комуникационих мрежа и услуга уложили 76,3 милиона еура, што је 10,75 одсто више него 2022. године.

Тако висок ниво инвестиција доприноси даљем повећању доступности савремених електронских комуникационих услуга високог квалитета на цијелој територији Црне Горе, истичу из Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност (ЕКИП).

-У наведени износ инвестиција реализованих прошле године није урачунато 8,84 милиона еура која су оператори електронских комуникација, односно Црногорски Телеком, Оне Црна Гора и Мтел, уплатили у буџет Црне Горе као једнократну накнаду за додјелу одобрења за коришћење радио-фреквенција по основу надметања које је спровела Агенција.

Увећане инвестиције у електронске комуникације имају висок позитиван утицај и на ефикасност у другим секторима, што на крају подстиче укупан економски раст.

-Очекују се нова улагања оператора електронских комуникација и наставак тренда високог инвестирања у сектор електронских комуникација. Оператори у сектору електронских комуникација у Црној Гори планирају да у овој години инвестирају око 68 милиона еура, у наредној преко 55 милиона, а у 2026. години око 48 милиона еура, наводе из ЕКИП-а.

У претходних десет година присутан тренд значајних инвестиција у развој електронских комуникационих мрежа и услуга, те да су у том периоду оператори електронских комуникација у Црној Гори инвестирали преко 730 милиона еура .

-Тренд високог нивоа инвестирања посебно је присутан од 2016. године, која је била рекордна у погледу инвестиција и у којој су оператори у своје мреже инвестирали преко 116 милиона еура.  Вишегодишњи тренд високих инвестиција у сектору електронских комуникација потврђује чињеницу да у Црној Гори постоји стабилан и предвидив правни и регулаторни оквир, који је створио једнаке услове за све учеснике на тржишту, поручују из Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here