Институт за јавно здравље обиљежава Европску недељу имунизације

Институт за јавно здравље Eвропску седмицу имунизације од 24. до 30. aприла обиљежиће различитим активностима, а у циљу скретања пажње јавности и подизања нивоа свијести о важности имунизације у заштити здравља и обезбјеђивању дугог и квалитетног живота за све становнике.

 Овогодишња кампања усмјерена је на унапријеђење прихватања вакцинације у контексту „Европске агенде имунизације 2030“.

Кључне поруке усмјерене су на подсјећање опште јавности на важност правовремене рутинске вакцинације, надокнаду свих пропуштених вакцинација и наглашавање потребе за вакцинацијом против КОВИД-19 посебно међу рањивим групама.

Главне активности ИЈЗЦГ током обиљежавања овогодишње Европске седмице имунизације биће: укључивање шире друштвене заједнице на тему важности спровођења правовремене рутинске вакцинације и постизању што ширег консензуса у друштву о томе на који начин доћи до највећег нивоа повјерења у  Програм имунизације . Наглашавање неопходности побољшања обухвата постојећим вакцинама из календара редовне имунизације, посебно вакцином  против малих богиња, заушака и рубеле (ММР). Припрема и разрада активности у циљу посвећеног спровођења Акционог плана за повећање обухвата рутинском имунизацијом. Даље јачање Програма ХПВ вакцинације, који представља веома дјелотворну јавно здравствену интервенцију у превенцији са ХПВ инфекцијама повезаних обољења – прије свега рака грлића материце.

Током седмице имунизације, Институт за јавно здравље Црне Горе ће уз подршку УНИЦЕФ-а у Подгорици организовати Националну конференцију о имунизацији.

-Наши стручњаци из области имунизација  учествоваће у медијским наступима и тако додатно скренути пажњу на значај имунизација. Планирана је и кампања преко друштвених мрежа којом ћемо сваког дана кроз кључне поруке нагласити значај вакцинације у очувању здравља и обезбјеђивању квалитетног и здравог живота за све, саопштено је из Института.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here