Инфраструктурни пројекти усаглашени са концептом развоја Херцег Новог

У Општини Херцег Нови у току су велики инфраструктурни пројекти, вишемилионских вриједности. Између осталих, уведен је у посао извођач радова Еурозокс на изградњи водоводне мреже на Луштици, почела је изградња аутобуског стајалишта испод Дома здравља на Топлој, ускоро ће добити употребну дозволу за лифт на пасарели у Бијелој и очекује се ових дана, почетак радова  на изградњи пасареле у Зеленици.  

Након бетонирања поставља се камен на степеништу Елизе Дуковић Ломбардић у зони ка магистрали, казао је за РТХН секретар за просторно планирање и изградњу Владислав Велаш:

 – Неки се пројекти реализују, кандидују, за поједине се разматрају могућности, варијанте, идеје рјешења. Расписали смо тендере. Фирма Брив ради на реконструкцији шеталишта у Игалу, на коју се чекало деценијама. То је веома захтјеван пројекат. Сигуран сам да ћемо спремно ући у туристичку сезону, очекује Велаш.

За пројекте и тендере који су у поступку израде Велаш истиче:

 – У плану је израда пројекта за шеталиште од Титове виле до Њивица. Пројектом би били обухваћен и рјешавање питања атмосферске и канализационе инфраструктуре. То је нешто што насеље Њивице чека више деценија. Расписали смо главни пројекат до краја мјесеца очекујемо избор извођача. Јавна набавка је око 130 000 еура. Ако све буде по плану и предвиђеним роковима до краја године  можемо добити главни ревидовани пројекат. Са реализацијом и изградњом шеталишта до Њивица, могли би кренути у наредној сезони, што би било јако добро, оцјењује Велаш.

Велаш се осврнуо и на проблем недостатка планске документације: 

 – Треба напомињати да Херцег Нови има проблем недостатка планске документације јер 50 одсто територије града има важећу документацију, а 50 одсто нема. Тамо гдје имамо важеће ДУП-ове (детаљне урбанистичке планове) ријешена су и основна инфраструктурна питања, коридора, саобраћајница, водоводне мреже…Али имамо и онај други дио града гдје не постоји важећа планска документација. Све ове пројекте смо доносили у локалној скупштини, као објекти од општег интереса, што је добро, јер све те одлуке су доносене једногласно, па и ово аутобуско стајалиште испод Дома здравља, је такође, објекат од општег интереса, објашњава Велаш.

Иницијатива иде увијек и предлагач свих одлука је Кабинет предсједника Општине Херцег Нови.

 – Секретаријат за просторно планирање и изградњу је припремао ту одлуку програмски задатак  са елементима урбанистичко-техничких услова. Посебно радује да су све те одлуке једногласно донесене и усвајане у Скупштини општине. Сада идемо у реализацију свих тих пројеката. Сигуран сам да ће многи пројекти бити завршени прије сезоне.

Велики је степен градње. Највећи број објеката који се граде је ДУП Ђеновић, ДУП Кумбор, и ту су највећи приливи од комуналних накнада.

 – Ту имамо дефинисану инфраструктуру, путеве. И ту функционише. Имамо контакте са инвеститорима са великим пројектим, једна локација са хотелом  изнад Портоновог у Кумбору и 50 објеката. Већ је спреман главни пројекат за саобраћајницу и ту ће ускоро да буде расписан тендер.

Имамо и иницијалне састанке и са другим инвеститором на пар стотина метара даље од овог. Вјероватно до краја године ћемо имати готову пројектну документацију. Ријеч је о зонама и дијеловима града, гдје постоје планови и ДУП-ови, навео је Велаш.

Мјесна заједница Баошић већ 30 година нема важећи детаљни урбанистички план, односно, нема важећу планску документацију.

– Тамо све што смо инфраструктурно радили, радили смо као објекте од општег интереса.

Дијелови Бијеле имају други немају важећу планску документацију. Центар Зеленика има важећу документацију. Тако и дијелови Мељина немају просторно урбанистичке планове. У центру града је 50:50 однос недостајуће и важеће планске документације.

На наредној сједници локалног парламента биће на дневном реду пројекат канализационе инфраструктуре за подручје  Немиле, гдје нема важеће планске документације, па ће донијети одлуку о објекту од општег интереса, констатовао је Велаш.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here