Инфо дан о еколошким темама: Сарадња са комуналним службама и грађанима  

У организацији НВО ЕкоКулМедиа (EkoKulMedia) у Омладинском парку у Игалу одржан је Инфо дан о нелегалном одлагању отпада.

Активисти ове невладине организације и представници комуналне полиције и Службе за инспекцијски надзор упознали су пролазнике и грађане, који су исказали интересовање за овај вид непосредне комуникације, о активностима на рјешавању еколошких проблема у нашем граду.  

Координаторка програма Славица Косић, за РТХН је казала да активисти НВО ЕкоКулМедиа организовањем Инфо дана желе да подстакну грађане да се активније укључе у рјешавању еколошких проблема у граду, херцегновском залеђу, односно, цијелој Општини:  

– Свједоци смо да се са еколошким проблемима сусрећемо сваки дан и на сваком кораку. Преко пута је рушевина бившег хотела Игало, која је претворена у дивље сметлиште, односно, нелегалну депонију отпада, као и код бившег Агрума, у близини Прве фазе Института др Симо Милошевић је једна дивља депонија и бројне друге. Кроз наш пројекат информишемо, али и упозоравамо на сва загађења у нашој Општини од Њивица до Каменара и Луштице. Осим загађења на копну свједоци смо да су загађени и водотици, наш ваздух, море и подморје, а да не помињем загађење од буке, посебно у љетним мјесецима. Од загађења нису поштеђена ни законом заштићена подручја, као што су Орјен и Савинска дубрава, навела је Косић.

Комунални полицајац Зоран Биук казао је да је највише пријава грађана на буку и нелегално одлагање отпада:

– Отпад се нелегално одлаже на јавним површинама, највише на плажама и поред контејнера. Казненом политиком сходно Закону о комуналним дјелатностима, за нелегално одлагање казне за физичка лица се крећу од 500 до 2 000 еура, за правна лица од 1 500 до 7 500 еура. У систему 48 у љетном периоду од 1. јуна до 31. августа било је 139 иницијатива везано за буку, од чега је преко 80 било за буку из угоститељских објеката, а 53 се односило на стамбене објекте етажних власника, указао је Биук.

Комунална инспекторка у Служби за инспекцијски надзор у Општини Херцег Нови, Аријана Фулурија потврдила је да је велики број пријава за одлагање отпада на купалиштима, поред контејнера, у парковима, улицама и шеталишту:

–  Грађани су обавијештени како и на који начин је прописано да одлажу отпад. Грађани могу да поднесу пријаву службенику на терену, непосредним доласком у канцеларије Службе или преко Система 48, на број 19800 и посредством сајта. Дјелујемо по службеној дужности и на терену. Пратимо ситуацију, опомињемо грађане, санкционишемо ако морамо. Лице које је одговорно се санкционише. Сви су дужни да одржавају парцеле уредно и естетски у складу са општинским одлукама. Грађани пријављују депоније, у просјеку имамо три пријаве дневно. Имамо и пријаве посебно за шут у периоду грађевинских радова, казала је Фулурија.  

Разговарали су са грађанима, у непосредној комуникацији указали су на проблеме. Прикупљени су захтјеви и пријаве као и потписи грађана. Подијељени су флајери ЕкоКулМедиа са слоганом Очистимо град! Укажи на сметлишта. Прозови неодговорне. За почетак позови Комуналну полицију и инспекцију у Kол центар 19800 .

Ријеч је о другом Инфо дану ове невладине организације, која дјелује у оквиру пројекта Екоскрин (Ecoscreen) и програма локалне демократије на Западном Балкану РеЛОаД (ReLOaD), који финансира Европска унија, а спроводи програм Уједињених нација за развој.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here