ИЈЗ: Тенденција раста употребе дуванских производа

У Црној Гори се међу  припадницима одрасле  популације, старости, од 15 до 64 година, у последњој деценији, евидентира тенденција раста преваленције употребе дуванских производа, саопштено је из Института за јавно здравља поводом Свјетског дана без дуванског дима.

Према подацима последњег истраживања понашања становништва, заступљеност пушача у општој популацији износи 35,4%, што је значајно више у односу на европску популацију. Наведено истраживање је показало да је, још 17,1% популације некада током живота користило дуванске производе, што значи да је само 47,6% или мање од половине становника током цијелог живота апстинирало од пушења.

Међу женама у Црној Гори, забиљежено је 34,5% онх који користе дуванске производе, што је значајно више у поређењу и са Европом, а посебно са свјетом. При томе, треба нагласити да је у популацији млађих жена, старости између 15 и 24 године, преваленција већа, за чак 1%, него међу мушкарцима исте старости.

Мада су подаци показали да је преваленције пушења, у популацији Црне Горе, највиша међу становништвом старости између 45 и 54 година (износила је готово 45%), остварује се значајан раст вриједности овог показатеља и међу младима.

Посебно је повећана заступљеност младих пушача мушког пола и износи око 11% међу петнаестогодишњацима, што је двоструко више у односу на предходно истраживање. Заступљеност међу шеснаестогодишњацима износила је 18%, што је значајно више него у претходном истом истраживању. Код дјевојака се биљежи тенденција повећања након 16. године  и у 18. је била већа него код вршњака мушког пола, како је већ истакнуто.

Компликације употребе дуванских производа се могу сагледати у различитим аспектима, али су здравствене са најтежим посљедицама, а при томе су превентабилног карактера. Већ дуже вријеме се истиче озбиљност употребе дувана, јер оно узрокује обољења респираторног, кардиваскуларног, а доказано је да афектира и све остале органе у тијелу. Такође, повећава ризик настанка великог броја различитих малигних болести. Наиме, постоје доказана корелација између пушења и

Ца плућа, као најтеже компликације употребе дувана. У Црној Гори, расте преваленција Ца плућа, са све већим учешћем жена у структури обољелих, што се повезује са све већом заступљеношћу жена међу пушачима. Осим карцинома плућа, дуван се повезује са малигним обољењима других органа, као што су: усна дупља, усане, грла (ждријела и гркљана), једњака, узрокују мијелоидне леукемије, рак носних и параназалних синуса, дебелог цријева, бубрега, јетре, панкреаса, желуца, јајника, доњег уринарног тракта (укључујући бешику, уретер и бубрежну карлицу). Неке студије су, такође, показале везу између пушења дувана и повећаног ризика од рака дојке, а познато је да пушење повећава ризик од рака грлића материце код жена заражених хуманим папилома вирусом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here