Булатовић: Образовање захтијева системски приступ, а ми то нудимо и можемо

Парламентарни избори 2023.

Образовање и тржиште рада су нераскидив процес који све озбиљне државе третирају са наглашеном пажњом, зато оне и јеси у рангу уређених, а ми то нисмо.

Гдје је Црна Гора данас? После бројних покушаја власти да се образовање усклади са тржиштем рада, дошли смо до дисбаланса који је довео до дефицита кадрова у реалном сектору и суфицита који, по правилу „чека“ своју шансу на Бироу рада.

Зна ли јавност ко нам данас уписује наставничке факултете? И ко ће за 4-5 година добити прилику да нам образује генерације у школама? Уписују их они који не могу да се упишу на друге факултете, по систему „боље ишта него ништа“. Нису криви ни ти млади, ни генерације које стасавају у њиховим учионицама. Они који су се током факултета истински избрусили и имају озбиљно знање не желе да раде у просвјети. А узрок за то морамо тражити управо у систему у коме је наставник на маргини.

Зато нам математику, физику, хемију… предају нестручни људи, а дјеца излазе без елементарног знања.

Зашто би један физичар трпио све што се трпи у школи за плату од 750 еура, ако може користећи се партијском књижицом неке од владајућих партија нпр. у Руднику, Електропривреди и другим фирмама чији је оснивач држава, без обзира да ли је струка одговарајућа, наћи своје мјесто и перспективу. Управо реформе од тога морају почети!

Наш програм грађанима гарантује реформе којима ћемо подићи посрнулу просвјету и као држава избјећи ситуације које изазивају стид, компромитацију и презир попут ове када је Министарство просвјете констатовало да нема новца за ђачку Олимпијаду знања из физике која се одржава у Јапану.

Нашим доласком на мјеста одлучивања у школу ће ићи ученици, у савјете родитељи, а у законе само оно што и наставника и ученика чини вриједним, поштованим и заштићеним, поручила је у саопштењу Маријана Булатовић, кандидаткиња за посланицу Листе „Да. Ми можемо за грађанску Црну Гору“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here