ИЈЗ: НЕМА ДОКАЗА О ПОВЕЗАНОСТИ АСТРА ЗЕНЕКЕ СА СМРЋУ СТАРИЈЕГ ПАЦИЈЕНТА СА КОМОРБИДИТЕТИМА

Из Министарства здравља је саопштено да Комисија за анализу нежељених догађаја након вакцинације Института за јавно здравље, не препуштајући ништа случају и свјесно, савјесно и транспарентно обављајући свој посао, испитује могућност повезаности смртног исхода пацијента старог 80 година са бројним здравственим ризицима и придруженим болестима који су могли резултирати наглом и изненадном смрћу, са јучерашњом вакцинацијом Астра Зенеком.

-Комисија не посједује пријаву нежељеног догађаја након вакцинације, а Институт за јавно здравље тражиће од Вишег државног тужилаштва ексхумацију и обдукцију преминулог пацијента ради коначног утврђивања непосредног узрока смрти.
За сада нема повезаности са вакцинацијом. Док се не докаже јасна веза, вакцинација се наставља, саопштено је из Института.
Комисија ИЈЗ сматра да имунизација треба да се настави имајући у виду све тренутно доступне податке, као и чињеницу да би обустављање програма носио потенцијално већи ризик по здравље невакцинисаних услијед могућег оболијевања од КОВИД-19.
Подсјећају да је Европска агенција за љекове 18. марта објавила да је Астра Зенека сигурна и учинковита и да је потребно да се настави имунизација овом вакцином.
И Свјетска здравствена организација је 15. марта објавила да до тог дана није било доказа да су здравствени инциденти проузроковани вакцином Астра Зенека и да је важно да се вакцинација настави како бисмо спасили животе.
У Хрватској, стручна група за нуспојаве и сигурну примјену цјепива ХАЛМЕД-а и ХЗЈЗ-а закључила је 15. марта како није вјероватна узрочно-посљедична повезаност између примјене цјепива Астра Зенека и пријављене сумње на нуспојаву плућне емболије са једном смртним исходом у тој земљи, па је вакцинација овом вакцином настављена.
За примјер, њоме се у Црној Гори раније ове недјеље вакцинисао потпредсједник Владе, Дритан Абазовић.

-Ако може 23 милиона Британаца да се вакцинише Астра Зенеком могу и ја. Једини начин да се изборимо са коронавирусом јесте да се масовно вакцинишемо. Сад имамо вакцину и позивам грађане да се вакцинишу. Солуција је једноставна, да уђемо у систем вакцинације и вратимо слободу. Грађани су уморни да буду затворени у кућама”, казао је раније потпредсједник Владе Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here