ИЈЗ: ИЗОЛАЦИЈА КОВИД ПОЗИТИВНИХ СЕДАМ УМЈЕСТО ДЕСЕТ ДАНА

Вријеме изолације за ковид позитивне особе од сутра (10. јануар) скраћује се са 10 на седам дана, али та мјера не важи и за њихове контакте, премда се и њима карантин скраћује са 14 на 10 дана, саопштено је из Института за јавно здравље.

На основу релевантних извора Институт за јавно здравље Црне Гора је предложио а Комисија за борбу против КОВИД-19 инфекције и Министарство здравља прихватило измјене важећег протокола које ће ступити на снагу од 10. јануара:

-Вријеме изолације за особе код којих је потврђена САРС-ЦоВ-2 инфекција скраћује се са 10 на 7 дана, осим за лица која се лијече у болницама или су имунокомпромитовани. Услов за излазак из изолације је да особа у последњих 24 сата нема повишену тјелесну температуру нити знакове респираторне инфекције.

-Вријеме карантина за све блиске контакте се скраћује са 14 на 10 дана. Под блиским контактом се подразумијевају сви чланови домаћинства. Уколико је било блиских контаката и с другим лицима ван домаћинства позитивна особа је у обавези да обезбиједи податке тог контакта и достави их надлежној епидемиолошкој служби. Ако током периода карантина особа развије симптоме болести треба да се јави у КОВИД амбуланту локалног Дома здравља ради тестирања и остане у карантину док негативан тест не потврди да се симптоми не могу приписати КОВИД-19 инфекцији.

На основу рјешења о изолацији за обољелог (потврђеног случаја ковид инфекције) издаје се рјешење о карантину за блиски контакт из домаћинства коме је исто неопходно због правдања одсуства са посла и отварања боловања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here