Игре и пјесме разних земаља разгалиле публику у Игалу

На плажи испред прве фазе Института Игало синоћ је одржан 15. Фестивал “С пјесмом и игром кроз Херцег Нови” који, у циљу одржавања традиције фолклорне игре, пјесме, модерног плеса и дружења, окупља фолклорна друштва или групе из цијелог свијета.

Након дефилеа шеталиштем, на концерту је наступило шест група из Мађарске, Словачке, Пољске, Холандије и Србије, а публика је уживала у разноврсном програму, од фолклора, преко степовања до кореографија дувачког оркестра са мажореткама.

KУД “Батајница” из Београда, члан ЦИОФ-а И ФИДАФ-а, представило се Играма из Гњилана и околине – “Од девојче, често ли ме сањаш, а KУД “Липе” из истоименог мјеста близу Смедерева Играма из централне Србије.

Чак из Холандије на новски фестивал је стигла плесна група “Зипламак” , која је извела атрактивни фолклорни плес са острва Маркен у Холандији, као и традиционални ирски плес у степ ципелама.
Фолклорни ансамбл “Усмев” из Словачке, осим народних пјесама, публику је разгалио плесовима “Kарићки” из источне, и “Kубра” из западне Словачке.

Ансамбл народних игара “Фоно”, из мјеста Улес у Мађарској представио се Играма из Буковине, из југозападног дијела земље, као и Играма из Шилагисага и из Фелчика, које су мађарски плесови из Трансилваније.

Права посластица за публику био је и наступ Дувачкогорексатра “Гроџиск” из Пољске са мажорет ансамблом и обрадама модерних композиција попут “It’s my life“ и “Oye como va”, а и овај фестивал “С пјесмом и игром кроз Херцег Нови” је, традиционално, завршен заједничким колом свих учесника и публике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here