И У ХЕРЦЕГ НОВОМ СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЖРТВАМА НАТО БОМБАРДОВАЊА

Поводом 23. годишњице од НАТО бомбардовања на тадашњу Савезну Републику Југославију, које је трајало 78 дана, данас је у цркви Вазнесења Господњег на Топлој служен парастос за пострадале.

Архијерејски намјесник херцегновски протојереј ставрофор Обрен Јовановић је поручио да је „само Богу знано колико је људи пострадало у злочиначкој Нато агресији, а ми, као православни хришћани памтимо сваку жртву“.

-Зато их овдје данас и спомињемо, зато се молимо Богу и данас и сваки дан и свако од нас до краја свог живота треба да помиње ове мученике, али и све страдалнике из нашег рода, зато је Црква и уписала овај дан у свој календар, гдје се у свим храмовима СПЦ служи помен жртвама злочиначке НАТО агресије, истакао је Јовановић.

Он је подсјетио на трагичне догађаје, који су осим људских жртава, изазвали егзодус становништва и огромна разарања.

-Да поменемо, више од 250 хиљада људи је напустило домове на Косову и Метохији, око 4 хиљаде људи је страдало, десетине хиљада је рањено. Шта је све разорено, шта је уништено, а због чега? Зато што су мислили да ће на тај начин да нас уплаше, да нас одроде од самих себе, од наше традиције, да нас отуђе од наше вјере, рекао је Јовановић.

Зато свако од нас, каже Јовановић, може појединачно да буде бољи.

-Да се сјећамо ових мученика, да не заборавимо наше жртве, памтимо свакоме шта је учинио, молимо се и да њих Господ опамети, да им срце омекша, да не чине то што раде, јер у суштини покопавају темеље својих домова, закључио је Јовановић.

Подсјећамо, према незваничним подацима, за вријеме Нато бомбардовања је погинуло око 2.500 цивила, око 1.000 полицајаца и војника, а повријеђено је преко 12.500 особа. Коначан број жртава није до данас утврђен. У Црној Гори те 1999. страдало је седам особа – шест грађана Црне Горе у Мурину и један држављанин Србије у касарни Даниловград.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here