И на ХАПС-у овације за “Сан о Боки”

Ансамбл херцегновског мјузикла „Сан о Боки“ испраћен је синоћ овацијама са сцене дворане “Парк”, након играња у оквиру 27. ХАПС-а, а редитељ Петар Пејаковић је добитник плакете “Милош Шами” за 2019. годину.

Рођен је из љубави према граду, хотелу кога више нема, људима и времену који нам недостају, али и увјерењу да „боље вријеме ће доћи“, а продуцент Мирела Шћасни се нада да ће њихов сан још дуго трајати.

-Дивно је вечерас, ово је пети пут да играмо у Херцег Новом, а сала је опет пуна. Људи су стајали са стране, тапшали, уживали и пјевали заједно са нама. И у Позоришту на Теразијама прије три дана је било дивно, била је дупке пуна сала, публика је била одушевљена и то се осјетило и међу глумцима; дивна је била та енергија која је струјала од једних ка другима. И испред позоришта, и након представе стајали су и чекали да се сликају и поздраве са глумцима. Иако можда неку ријеч нису разумијели, јесу цијелу причу, осјетили су ту сјету која протиче кроз цијело дјело и подсјетило их је на та времена, тако да су сви били и срећни, и тужни и носталгични, и надамо се да смо им пробудили жељу за неким бољим, добрим временима која тек треба да дођу.

Осим Тrебиња и Београда, имају позиве и за нова гостовања у Црној Гори и Србији.

Имамо позиве из Тивта, Бара, Ниша, Новог Сада. Не знамо још термине када ће се све дешавати, али радимо на томе да наш мјузикл прошета градовима и прослави Херцег Нови гдје год да одемо, поручила је Шћасни.

Дивни су утисци и глумца Дејана Ђоновића, и о мјузиклу и о Херцегновским априлским позоришним свечаностима.

-Ми смо прије пар дана дошли из Београда, играли смо у Позоришту на Теразијама, било је фантастично, било је пуно, било је заиста бајно и био је диван „април у Београду“, а ево сад је божанствени април у Херцег Новом, посебно кад је ту ХАПС, фестивал који дуго траје и који свима много значи. Видјели сте и вечерас по пуној сали да су Бока и Херцег Нови и сан о свему овдје што чека и оне који нису из Херцег Новог, да је нешто што је заиста врло значајно, лијепо и маштовито тако да сам сигуран да ће ова представа да траје и да ће интересовање публике такође да буде велико.

Свако играње је прича за себе и не треба их поредити, сматра Ђоновић.

-Свака представа има неки свој дамар, неки свој живот и то никад није исто. Увијек се нешто ново се деси, неки нови тренуци који су бескрајно драгоцјени, посебно када је позориште у питању. Зато сам ја један од оних глумаца који обожава позориште и који заиста сматра да је ово једна друга врста живота на овој истој земљи и не могу да га мијењам са нечим другим. Дозволите да нам остану и те мале тајне које носимо са собом из представе у представу, а ако хоћете да откријете неке нове које ће тек да се дешавају, ви дођите на следећу представу, поручио је Ђоновић.

У публици је био и глумац Андрија Кузмановић, који у “Сну о Боки” види лијепу енергију и успјешну синергију између аматерских и професионалних глумаца.

-Први пут сам на овом фестивалу и драго ми је да сам био његов део барем у публици, ако не на сцени. Дошао сам пре свега да видим Дејана Ђоновића и Милоша Пејовића, колеге са којима играм у једној представи у Београду и било ми је јако интересантно. Видим да Новљани подржавају овај фестивал што могу заиста да похвалим, јер се ретко дешава да људи тако подрже неки фестивал који се дешава у њиховом граду.

Носим лепе импресије са ове представе, шарена је, са доста песама које препознајем као човек који има кућу у Боки, тако да је било јако интересантно, осети се нека лепа енергија и изашао сам насмејан из позоришта, што ми је јако битно. Некада професионалци, ако не раде добро свој посао постају аматери, а добри аматери постају професионалци. Овде се направила нека добра синергија између аматера и професионалаца, видим да су сви заједно уживали и понели су публику, тако да су дефинитивно вечерас победили, истакао је Кузмановић.

По завршетку представе додјељена је плакета Милош Шами за 2019. годину која је припала редитељу Петру Пејаковићу за представу, ауторски пројекат “Капитал – дјеца” и представу “Царево ново одјело”, која је урађена у Херцегновском позоришту. Пејаковић потписује режију и у чудесног “Сна о Боки”, што само снажи исправност одлуке о додјели плакете, коју је његовом студенту Андрији Рашовићу уручила предсједница УО Херцегновског позоришта Витка Вујновић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here