И даље нема одлуке о увођењу стечаја у Вектра Боку

Привредни суд у Подгорици ни данас није донио одлуку да ли ће Вектра Бока отићи по други пут у стечај јер је пуномоћник највећег мањинског акционара, Елена групе, тражио изузеће судије.

На данашњем рочишту суд је одбио захтјев Елена групе али и Вектра Боке о одгађању рочишта након чега је Елена група поднијела захтјев за изузеће судије. Дат им је рок од пет дана да у писаној форми образложе тај захтјев, казао је Данило Матијашевић директор Елена групе која је однедавно власник и 33, 3 одсто акцијског капитала Вектра Боке.

-Када предсједник Привредног суда комплетира предмет донијеће одлуку да ли ће бити промијењен судија или неће, казао је Матијашевић за РТХН.

Подсјећамо, захтјев за увођење стечаја прије три године поднијела је Пореска управа која од Вектра  Боке потражује 1, 1 милион еура. Матијашевић је сигуран да би суд данас одлучио о увођењу стечаја у ово новско предузеће да адвокати Елена групе нису уложили захтјев за изузеће судије.

-Данас се пуномоћник Пореске управе није противио наведеним захтјевима на рочишту већ је оставио суду да о њима одлучи. Наредних дана, послије празника имаћемо састанак у Пореској управи а заказаћемо и код предсједника Привредног суда, казао је Матијашевић који је оцијенио да је Елена група добила додатни рок за  који може да ријеши проблем уплате Пореској управи.

Бивши и садашњи запослени компаније Вектра Бока подијељени су око увођења стечаја. Док су бивши радници окупљени око НВО „Бивши радници Вектра Боке“ за увођење  други су  против. Војин Миљанић, један од бивших запослених сматра да је за раднике боља опција да се избјегне стечај.

-Није било данас расправе што је спас за велики број радника и грађана Херцег Новог. Надамо се да неће доћи до стечаја и да ће директор Елена групе Данило Матијашевић да уплати 1, 1 милион еура Пореској управи, да ће радници бити исплаћени и да ће им бити повезан радни стаж.  Даљи кораци су отварање хотела Плаже, а ту смо сутра да помогнемо и својим радом, казао је Миљанић.

Дио радника очекује и да ће суд укинути привремену мјеру забране продаје имовине Вектра Боке, коју је покренула НВО  „Бивши радници Вектра Боке“ и да ће доћи до продаје хотела Игало.

Од продаје хотела Игало наплатили би се породица Ацовић око 4 милиона, која је након 43 године добила правоснажну пресуду за одузето земљиште, држава Црна Гора око 4 милиона, Општина Херцег Нови око 2 милиона, као и бивши радници.  Укупна вриједност потраживања је око 12 милиона.

Због  битне промјене структуре акцијског капитала Вектра Боке, Елена група је почетком априла стечајном судији и стечајном управнику Радојици Грби упутила захтјев за хитно сазивање ванредне скупштине акционара како би била изабрана нова управљачка структура компаније.

 

2 COMMENTS

  1. Sve podjelili lopovima i kriminalcima i sad se sudstvo koje je isto u vlasnistvu tih kriminalaca navodno bori protiv njih dok narod na kraju sve plaća.#medojebiosveupravu#

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here