И Даг Бретвајт на 17. Херцегновском стрип фестивалу

Један од највећих свјетских стрип цртача свих времена, изванредни Британац, Даг Бретвајт (Doug Braithwaite биће још један специјални гост 17. Херцегновског Стрип Фестивала (ХСФ) који ће ове године бити одржан од 1. до 6. септембра на више локација у Боки Которској.

Бретвајт је, уз већ најављене Ји Јанг, Марка Мастраца, Дану Димат, Франсиса Портелу и Зорана Смиљанића, шести потврђени специјални гост највеће регионалне манифестације посвећене деветој умјетности.

-Након сјајног 8. Стрип Викенда на којем се нашим суграђанима и многобројним гостима представио Зерокалкаре, глобална звијезда стрипа и анимације, на којем су могли да уживају и у наступу фантастичне групе “Репетитор”, вријеме је да наставимо са представљањем специјалних гостију за за нашу главну манифестацију која се увијек одржава од првог петка у септембру. Огромно је задовољство да као шестог специјалног госта представимо сјајног Дага Бретвајта који нам долази из Њукасла (Newcastle), а који је као и многи његови сународници, прве значајне наслове цртао за најпознатију британску издавачку кућу, 2000AD за коју ради Судију Дреда, Судију Хершија, Роуг Трупера и Тирани Рекса, саопштавају из Удружења љубитеља стрипова ХСФ који су организатори Херцегновског стрип фестивал, као и Стрип викенда и многих других херцегновских манифестација и радионица посвећених деветој умјетности.

Бретвајтов таленат је брзо запажен и преко Атлантика, па прелази да ствара за америчког гиганта DC Comics.

-Са њима потписује ексклузивни уговор и добија елитне наслове као што су Бетмен, Супермен, Флеш, Азраел, Зелени фењер, Патрола проклетих, Легија суперхероја. Пред крај ексклузивног уговора са DC најављује прелазак у највећег свјетског издавача, Марвел и рад на најпознатијим јунацима стрипа те издавачке куће, Капетану Америци, Хулку, Панишеру, Тору, Путовању у мистерију, чиме “цементира” статус једног од најважнијих аутора данашњице. Ипак, за DC наставља рад на само једном спектакуларном серијалу „Правда“ на којем сарађује са легендама девете умјетности као што су Алекс Рос и Џим Кругер. У наставку своје каријере Бретвајт бира послове и уговоре, па тако сарађује и са издавачима “Image”, “Dark Horse” и нарочито “Valiant”, за које илуструје најпознатије наслове њихових едиција.

Бретвајтово име је, између остагог, уписано и у Гинисову књигу рекорда.

Посебан куриозитет представља и његово учешће у обарању два Гинисова рекорда на Фестивалу стрипа „Kapow!“ у Лондону, када су се највеће свјетске звијезде окупиле како би произвели најбрже нацртани стрип на свијету и стрип са највише аутора на свијету. Бретвајт је раме уз раме са Гибонсом, Квајетлијем, Ромитом, Џоком, Коипелом, Фегредом, Филипсом и осталима цртао таблу наведеног стрипа по сценарију великог Марка Милара. Стрип је завршен за 11 сати, 19 минута и 38 секунди, а сви приходи од издаваштва овог наслова отишли су у добротворне сврхе.

Организатори истичу да им је част што ће Бретвајт, са осталим специјалним гостима и познатим регионалним и европским ауторима,  увеличати овогодишњи ХСФ.

-Глобално познат као један од „тешкаша“ односно најзначајнијих аутора данашњице, Даг Бретвајт је Херцегновском стрип фестивалу учинио посебну част што га је одабрао као дестинацију на којој ће бити специјални гост у септембру 2023. године. Томе је свакако допринијела репутација ХСФ-а у Европи, а нарочито у Великој Британији кроз рад Амбасадора фестивала Вилијама Симпсона, те сарадњу са Амбасадом Велике Британије и Британским Савјетом у Црној Гори, објашњавају из ХСФ-е уз подсјећање да ће, поред 12 специјалних гостију у Херцег Нови и ове године доћи још 70-ак најважнијих регионалних и европских стрип стваралаца који су повратници на Фестивал, да је свих шест дана планиран врхунски стриповски, ликовни и едукативни цјелодневни програм као и сјајни концерти регионалних роцк и џез звијезда и да су сви програми на ХСФ-у бесплатни за посјетиоце.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here