Хуманост, креативност и љепота на модној ревији удружења “Зрак сунца”

Удружење родитеља дјеце и омладине са тешкоћама у развоју – „Зрак сунца“ синоћ је на модној ревији испред Инстутута Игало бројној публици представило хаљине настале у радионици „Херцегновски модни кутак“.

Предсједница удружења Љиљана Крстић истакла је да су дјевојке са инвалидитетом најрањивија категорија нашег друштва, те да је сврха „Херцегновског модног кутка“ њихово запошљавање.

-Морамо се запитати како је њима у овом суровом свијету, када и дјевојке којима ништа не фали имају разних проблема због родне неравноправности. У „Херцегновском модном кутку“ настају дивне креације, дивне матурске и свечане хаљине, а поента постојања „Херцегновског модног кутка“ је свакако запошљавање дјевојака са инвалидитетом, јер њих врло тешко било који приватник хоће да заспосли. Међутим, оне имају своје мјесто у удружењу „Зрак сунца“ и у Херцегновском модном кутку, да кројимо и шијемо матурске хаљине и да их поклањамо дјевојкама из социјално угрожених породица и дјевојкама из Дјечјег дома. Наше хаљине може и да купи неко коме се свиде, чиме помажемо рад радионице и обезбјеђујемо њену самоодрживост, поручила је Крстић.

У име Општине, ријечи захвалности свима који су допринијели овом пројекту, упутила је шефица кабинета предсједника Општине Херцег Нови, Мила Петијевић, истакавши значај оваквих активности за појединце, породице и цијелу заједницу.

-Радионице попут ове мотивишу за учење нових знања и вјештина, подстичу на креативност, рад и дружење. Све то је од изузетног значаја за лични развој учесника, као и за рушење стереотипа и њихову бољу друштвену инклузију. Осим тога, додатна вриједност „Херцегновског модног кутка“ је хуманитарни аспект ове радионице – израђене матурске хаљине ће бити поклон дјевојкама из социјално угрожених породица и Дјечјег дома „Младост“.

Петијевић је казала да ће Општина Херцег Нови и даље подржавати све пројекте и иницијативе за побољшање положаја особа са инвалидитетом.
-Овај пројекат је само један од начина на које Удружење родитеља „Зрак Сунца“ већ више од деценије настоји да допринесе побољшању квалитета живота дјеце и омладине са сметњама и тешкоћама у развоју. У име локалне заједнице желим да им се захвалим на уложеном времену, пажњи и вољи.

Општина Херцег Нови годинама представља партнера овој и другим невладиним организацијама које се на територији нашег града баве питањима особа са инвалидитетом. Иницијативе у овој области подржаваћемо и у будућности, са жељом да изађемо у сусрет потребама и интересовањима наших суграђана, као и да афирмишемо њихова постигнућа, поручила је Петијевић.

Моделе су носиле волонтерке НВО „Зрак сунца“, допринос традиционалној модној ревији су дале и волонтерке Црвеног крста Херцег Нови, као и Мажорет клуб “Лили”, а програм је водила Мира Потпара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here