ХСФ: Антиратни роман “Брат” посвета храбрости

У оквиру 17. Херцегновског стрип фестивала, јуче је на ХСФ платоу (Radio caffe – Pasta di Bocca) представљена књига “Брат” аутора Милка Пека, за коју је стрип урадио херцегновски стрип цртач Никола Ћурчин.

Ново дјело градачког романописца и стрип сценаристе је историјски роман, који има и комплетан стрип на исту тему, као и припадајуће есеје и сетове фотографија.

Рођен у Сплиту, Милко Пеко је цијели живот живио у Грацу, а за роман „Брат“ истиче да је, прије свега, антиратни.

-Заправо је на свој начин ова књига иновативна, зато што је у њој, поред историјског романа, и стрип на тему из романа, и једна фото прича која говори о страдању Горњег макарског приморја у том страшном Другом свјетском рату. Роман „Брат“ прича једну причу о томе како је народ Горњег макарског приморја, након што је предан Италији, дигао побуну, освојио Биоково и прати заправо пут тог Биоковског партизанског батаљона и славне паризанске јединице, Прве Далматинске бригаде од њеног оснивања у Ливну па све до краја рата и једне епске битке за Вуков кланац између Метковића и Мостара, гдје је непотпуна 26. Далматинска дивизија савладала двије елитне њемачке дивизије, и тако извојевала једну од највећих побједа у Другом свјетском рату.

Доносећи причу о једном времену, храбрости и патриотизму, кроз судбину једне породице, роман “Брат” је својеврсна посвета свим страдалима и наук за будућност.

-Прича је слојевита. Заправо кроз судбину једне породице прича читав низ догађања и у Грацу, и на приморју, и у збјегу у Египат, и о страдањима у концентрационим логорима, и о највећим биткама Другог свјертског рата – битки за рањенике на Неретви и битки на Сутјесци. Уједно то је и једна лијепа топла људскла прича; гдје год смо је причали и кад су је људи прочитали, та повтарна информација била је величанствена. Једноставно, људи су је прихватили зато што су осјетили да је то истина, а то је био циљ. Највећи комплимент од људи који су прочитали књигу је био – „ја мислим да је та породица, моја породица“. То је породица свих нас, то је једноставно фузија свих наших породица које су страдале и које памте то страдање. То је посвета њима, да нам се ништа слично не понови, да научимо цијенити јунаштво, херојство и вриједности које смо имали, и да то не заборавимо данас, а ни сутра. И данас су тешка времена и требамо им приступити са више разумијевања и са пуно више памети, да би ову љепоту сачували за будућност, и за наше потомке, поручио је Пеко.

У разговору за РТХН аутор је казао и да ће 2 000 примјерака ове књиге донирати за обнову и постављање споменика слободи у Грацу на мору, познатог вајара Антуна Аугустинчића.

Стрип по теми из романа урадио је Никола Ћурчин, оснивач Херцегновског стрип фестивала, који се присјетио првог сусрета са Пеком, и најавио наставак сарадње.

-Ја сам случајно свратио код Милка кући да му донесем неки пакет из Макарске. Он је тада видио моје цртеже, одушевио се и написао је причу баш за мене. Урадио је један предиван сценарио по истинитом догађају, што је мени исто одговарало, некако смо се нашли и на крају је испала једна јако добра прича, једна јако фина књига коју би свако требало да прочита. Милко већ пише нови сценарио који ћемо заједно радити. Ја тренутно радим други сценарио, стрип се зове “Рагорн”, који пише Горан Јововић. Има 120 страна, а остало је још тридесетак. Кад то завршимо, опет идем да радим са Милком. Мени је само драго што су те приче стварне, што је све одавде. Све су приче из наших крајева и задовољство је радити та сценарија која су добро написана, поручио је Ћурчин.

У оквиру ХСФ-а јуче је Лука Ракојевић представио – „Стрип и море“,  Миодраг Спасојевић – „Дени Џон: Ловац на вампире” а Фран Струкан, Крешимир Биук и Фернандо Дањино – „Фарто 2”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here