„Храбро се броји“: Залагаћемо се за професионализацију менаџмента здравствених установа

Парламентарни избори 2023.

Последњих мјесеци смо свједоци чудних дешавања у Дому здравља Херцег Нови, откада је на чело те установе дошао Алекса Ђекић. Сумњали смо да ће човјек са његовим СиВи-ем успјети да управља тако сложеним системом као што је Дом здравља, и били смо у праву.

Дио своје каријере провео је у комуналној полицији, и наставио да управља Домом здравља користећи правила из комуналне полиције. Међутим, овдје се не ради о комуналном реду, већ о управљању примарном здравственом заштитом за 35.000 суграђана и неколико хиљада туриста. Спроводећи интерне истраге, премјештајући запослене на друга радна мјеста, ствара се хаос у систему, јер би сада пацијент морао да иде за својим изабраним љекаром, у удаљене крајеве града, што пацијентима, осим основне болести, ствара додатне проблеме.

Читав систем реформе примарне здравствене заштите управо почива на томе да један пацијент задржи свога љекара годинама, и да се тако ствара знање о пацијенту, које омогућава боље праћење и лијечење. Али, шта о томе зна Алекса Ђекић? Такође, кажњавање оних који другачије мисле спада у мобинг на раду, и прошло је довољно времена, да се његово управљање може тако назвати. Систем примарне здравствене заштите у Дому здравља, тек изашао из ковид режима, у ком је колико-толико функционисао, сада је под лошим управљањем, са нарушеним међуљудским односима и партијским обрачунима.

Због свих наших суграђана и гостију града, и потребе за најбољом здравственом заштитом, коалиција „Храбро се броји“ у новој Влади залагаће се да се након ових избора коначно почне са професионализацијом менаџмента здравствених установа.

Овакво стање је најсуровији примјер партитократије, која запошљава без мјере на непотребним радним мјестима, која не успијева да ријеши кризе – него их генерише, која за сваки свој пропуст и дефицит у знању и управљању, оптужује и кажњава „неподобне“ и „непослушне“ – заслужује осуду и хитну промјену у начину избора руководилаца. Зњања из области здравства али и менаџерисања у здравству су специфична, али и неопходна – и то мора да буде услов за будуће руководиоце. За функционисање овако важних установа града, и за одабир руководиоца, такође је потребно да се много више пита локална самоуправа, за шта ће се коалиција „Храбро се броји“ снажно залагати, наведено је у саопштењу Коалиције „Алекса и Дритан, Храбро се броји“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here