ХОЋЕ ЛИ КЛИЗИШТЕ У МОЈДЕЖУ КОНАЧНО БИТИ САНИРАНО?

Прошло је 17 година од покретања великог клизишта у Мојдежу које је захватило око 12 хетара површине и оштетило бројне куће и инфраструктуру у селу. Од тог 28. фебруара 2004. године до данас обављено је више радова, али право рјешење још није пронађено.

За наставак посла неопходно је започети детаљно научно-геолошко истраживање, које ће дати одговор на који начин преусмјерити воду, у циљу спречавања појаве клизишта. Такво истраживање је неопходно да би се ушло у израду главног пројекта за радове друге фазе, саопштили су раније за РТХН из Управе јавних радова.

Са друге стране, мјештанин Милорад Велаш, који од почетка прати ситуацију у хидротунелу, мишљења је да би требало направити праву стратегију за наставак посла и апелује да се организује састанак људи од струке како би се дошло до правог рјешења за наставак посла.

Много новца је до сада уложено у Поткоп, према ријечима Велаша, преко два милиона,  још од времена када је била ангажована фирма Врдник па до периода када је посао преузела фирма Би Код, али право рјешење и даље није пронађено.

Наставак радова директно је условљен истражним радовима и израдом пројекта, као и његовим уврштавањем у капиталне пројекте који се финансирају на основу Закона о буџету Црне Горе за 2021. годину.

Подсјетићемо, током прве фазе радова која је окончана у октобру 2015. радници „Би кода“ прокопали  су нови тунел у дужини од 197 метара. Радови су извођени у организацији Дирекције јавних радова, а инвестиција је била вриједна око 852 хиљаде еура.  Би Код се на градилиште вратио 2017. године, за шта је из државног буџета опредјељено још  286. 000 еура. Када су радници дошли до позиције двоструких водних врата, дошло је до првог обрушавања земље, а потом се земља обрушила још пет пута.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here