ГИМНАЗИЈА И ДАЉЕ НАЈПОПУЛАРНИЈА КОД ПОЛУМАТУРАНАТА

Средња мјешовита школа „Иван Горан Ковачић“ спровела је током овог мјесеца анкету о професионалним плановима међу полуматурантима новских основних школа. Највеће интересовање ученици су исказали за општом гимназијом, као и образовним профилима туристички, економски и грађевински техничар.

Циљ анкете је био да се у СМШ „Иван Горан Ковачић“ упознају са професионалним плановима ученика завршних разреда основних школа и покушају да понудом одговарајућих образовних профила задовољие њихова професионална интересовања.

У истраживању је, од укупно 341 ученика деветог разреда све четири основне школе у нашем граду, учествовало 285 ученика или 83,58%.

Жељу да упишу Општу гимназију исказала су 53 полуматуранта, велико интересовање је и за занимање Грађевински техничар за високоградњу – 37 ученика, Економски техничар – 32, Туристички техничар – 28, по 17 полуматураната бирало би образовне профиле Физиотерапеутски техничар и Декоратер унутрашњег простора. За занимања Фризер жељу је исказало 14 ученика, Гастроном 11, док је најслабије интересовање за профиле Кувар – 6, Ресторатер – 1, Продавач и Конобар по 2 ученика.

Када је ријеч о упису неке друге средње школе, полуматуранти су највеће интересовање исказали за наставак школовања у Поморској средњој школи и Котору – 25, затим Медицинска школа – 13, Електротехничка – 8, Аутомехатроничар – 4, Аутоелектричар – 3, Музичка школа – 3, Фригомеханичар и Шпедиција по 2,  док је по један ученик исказао жељу да упише Војну гимназију, Школу унутрашњих послова, Спортску гимназију, Геодетски техничар и Водоинсталатер.

Испитивање је спровела Татјана Релић, психолог у СМШ „Иван Горан Ковачић“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here