ХЕРЦЕГНОВСKО ПОЗОРИШТЕ НА СВЈЕТСKИ ДАН ТЕАТРА

Свјетски је дан позоришта, а Међународни позоришни институт  и Свјетска организација за сценске умјетности  подсјећају на  тај датум,  уз традиционалну поруку коју  је ове године осмислила Хелен Мирен, позоришна, филмска и телевизијска глумица.

-Ово је било веома тешко вријеме за живе наступе и многи умјетници, техничари и занатлије, мушкарци и жене мучили су се и борили у професији која је већ препуна несигурности.

Можда их је баш та, увијек присутна несигурност учинила способнијима да виспреношћу и храброшћу преживе ову пандемију. Нихова машта се већ преточила у инвентивне, забавне и потресне начине комуникације, наравно великим дијелом захваљујући интернету…

Прелијепа позоришна култура живјеће све док нас буде овђе. Kреативни порив писаца, дизајнера, плесача, пјевача, глумаца, музичара, редитеља, никада неће бити угушен и у врло блиској будућности поново ће процвјетати новом енергијом и новим разумијевањем свијета који сви дијелимо. Једва чекам!“

Херцегновско позориште придружује се традицији обиљежавања Свјетског дана позоришта, али и увјерењу да ће позоришна култура живјети!

У прилог томе ево информација: Херцегновско позориште припрема ново издање ХАПС-а. У априлу прилагођено околностима, а за октобар, до када ће ваљда и корона посустати има спремну међународну селекцију представа, углавном  музичко-драмских, обједињену насловом Позориште и Музика.

Из Kотора је Херцегновско позориште добило позив  да одигра „Царево ново одијело“.  Због епидемиолошке ситуације сусрет са публиком је одгођен за април, али је играње у Kотору повод за играње и у Новом, ако буде услова.

Пројекти Херцегновског позоришта, нове представе, копродукције, гостовања су као и све остало у култури још на чекању, због короне. Али, скоро деценију чека и прича о простору за рад Херцегновског позоришта које је мимо своје воље исељено из Палате Буровина. И данас, упкос свим обећањима, та је зграда  запуштенија и у лошијем стању него што је била док је Позориште у њој становало и о њој бринуло. На чекању је и стара идеја о трајнијем рјешевању статуса Херцегновског позоришта кроз  професионализацију. Заслужену, јер ХП је осмислило 60 представа, многе од њих су награђиване на републичким и некадашњем савезном фестивалу, па и на фестивалима у иностранству.

Kоментар уз Свјетски дан позоришта   па и даљи живот  Херцегновског позоришта „преписујемо“ од Kонстантина Станиславског. Сасвим је актуелан!

„Потребна нам је међусобна усклађеност и сигурност заједничког циља. ..Људи који воле и разумију оно што заједно стварају треба да буду  у могућности да се усагласе. Стидите се  њих који не знају како то постићи, који почињу тежити не  заједничком, већ личном, приватном циљу, који  воле више од саме колективне креативности. Ово је смрт за умјетност! „

 Срећан Дан позоришта, и заиста једва чекамо сусрет у театру!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here