Херцегновски Црвени крст пружа услуге у комуникацији са избјеглим из Украјине

Запослени али и волонтери у општинској организацији Црвеног крста  Херцег Нови испуњавају све обавезе и активности, како би сервисирали бројне потребе суграђана, али и осталих којима су њихове услуге од велике користи.

Према ријечима секретарске херцегновског Црвеног крста Милене Шћекић, поред помоћи домицилном становништву, махом старијим, људима са инвалидитетом, незапосленим лицима, самохраним мајкама од марта имају повећани број захтјева у дијелу пружања помоћи избјеглим из Украјине.

– Обзиром на језичку баријеру, лица која су се нама обратила за помоћ, на начин како да приступе том систему, како могу остварити здравствену заштиту, обавити специјалистичке прегледе у Дому здравља. Питају како могу добити одређене љекове, а међу њима су лица са хроничним обољењима и морају да узимају редовне терапије. Они у највећем броју имају одобрену привремену заштиту и  додијељен матични број, казала је Шћекић.

 Информације траже везано и за најмлађу избјегличку популацију, а то су захтјеви за упис дјеце у школу, вртић, како да науче наш језик и слично.  

Шћекић наводи да  волонтери Црвеног крста Херцег Нови и украјинске заједнице,  који дуже бораве у нашем граду, пружају бројне услуге у комуникацији а врата ове установе отворена су сваког дана од 9:00 – 15:00 сати. Акција и планова има доста које ће реализовати у наредном периоду:

– Појачаће активности што се тиче старијих и лица са инвалидитетом, те организовање група самопомоћи, да просто створе неки амбијент, гдје могу разговарати са вршњацима и дијелити искуства на који начин да помогну сами себи али и другима, објаснила је Шћекић.

Иако са жаљењем констатују да нису у могућности ријешити све проблеме, ипак их могу олакшати. Један од приоритета је и набавка возила како би могли своје услуге и помоћ пружити становницима руралних дијелова општине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here