Херцегновски адвокати осудили напад на колегу Александра Симоновића; траже реаговање државе

Са недавно нападнутим адвокатом из Берана Александром Симоновићем солидарисали су се и херцегновски адвокати. У  знак протеста окупили су се данас, као и колеге из других градова, испред Основног суда како би исказали незадовољство.

Адвокатица Данијела Зарубица казала је за РТХН да је разлог за протест напад на колегу, који је задобио фрактуру вилице у нападу два лица након одржаног рочишта.

-Овакве ствари не смију да се дешавају. Због тога је Адвокатска комора позвала данас адвокате да протестују у цијелој Црној Гори испред свих основних судова и да буде обустава рада од 10.00 до 11.00 сати.

Да су овакви напади за сваку осуду сагласан је и адвокат Драган Лепетић. Каже да су се инциденти дешавали и ранијих година. Подсјетио је на убиство судије у Бару, активирање бомбе у Основном суду у Погорици, али и да је он док је био предсједник херцгновског суда био нападнут.

-Добро је што су сад средства јавног информисања заинтересована, јер на тај начин подижете друштвену свијест. Сигурно да надлежни органи треба да предузму мјере да до овога не долази. Треба едуковати судије које нису довољно едуковане за то, и које не смију да говоре странкама на суђењу, када се свађају, да то рјешавају ван суда, јер странке могу сматрати да треба да се обрачунају ван суда. Имамо и проблем судске полиције. Полиција асистрира на обезбјеђивању судова, што им није дужност. Судови треба да имају своје обезбјеђење, што никада није заживјело, поручио је Лепетић.

Зарубица сматра да је додатни проблем и то што у нашем кривичном закону није уведено дјело напада на адвоката.

-У Србији је такво кривично дјело прописано. Постојала је иницијатива једног колеге из Подгорице прије двије године да се такво кривично дјело уведе, али нажалост, Министарсатво правде је одбило такав предлог. Надамо се да ће у будућности имати то у виду, а свакако и неке друге механизме заштите и повећања безбједности у судовима и у односу на адвокате, истакла је Зарубица.

Комора јавних извршитеља Црне Горе упутила је безрезервну подршку Адвокатској комори и најоштрије је осудила напад на адвоката Симоновића.

Нападачима Денису Адровићу и Ернаду Адровићу,одређен је притвор до тридесет дана, због постојања основане сумње да су извршили кривично дјело насилничко понашање у стицају са кривичним дјелом тешка тјелесна повреда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here