Херцегновске школе спремне за почетак наставе

Нова школска година почиње у понедељак, 4. септембра. У херцегновским основним школама све је спремно за почетак нове школске године коју ће ове године похађати и 345 првачића.

Основна школа „Дашо Павичић“

У Основној школи „Дашо Павичић“ наставу ће похађати 1.497 ученика. Првачића је 156, од којих је 15 уписано у подручно одјељење у Суторини, у комбинованом одјељењу са четвртим разредом. Новоуписаних страних ученика је 50, а матична школа на Топлој има 1.292 ученика.

Како информише директорица Босиљка Перуновић, школа ће као и претходних година радити у првој, међусмјени и другој смјени.

Босињка Перуновић, директорица ОШ „Дашо Павичић“

-Прва смјена у матичној школи почиње у 7:30, међусмјена у 11:50 и друга смјена у 13:30. У Суторини прва смјена почиње у 8:00, а друга у 12:00 сати. Продужени боравак који је до ове године био до 12:30 сада ће бити организован до 14:00 сати. У договору са директорицом вртића понудићемо да у 13:30 дјеца иду у вртић на ручак, након чега би родитељи преузимали дјецу у вртићу у 14:00 сата. Ручак би коштао 25 еура мјесечно, али зависиће од родитеља да ли ће им се идеја допасти, казала је Перуновић.

Током љетњег распуста у школи на Топлој су ријешени бројни пројекти.

– Затворено је источно двориште школе, чиме је обизбејеђена сигурност дјеце и квалитетан час физичког образовања, у двориште не може да уђе нико ко није ђак школе. Направљена је и капија, а промијенили смо улаз и врата на дјечијим тоалетима. Такође, централна библиотека која се од 2017. користила као учионица је оспособљена и мислим да смо урадили добар посао. Од 1. маја ради нова школска кухиња, храна је одлична и дјеца су заиста задовољна, казала је Перуновић.

Свечани пријем првачића биће организован у 10:30 у матичној школи, док ће у Суторини бити у 8:00 сати. Прва смјена ће првог дана школе почети час у 7:30, а друга у 9:00 сати.

Спикови ученика биће окачени на вратима школе, а родитељи ће о смјенана моћи да се информишу и путем сајта и фејсбук странице школе.

Основна школа „Илија Кишић

Основну школу „Илија Кишић“ ове године ће похађати 450 ученика, 20 више у односу на прошлу годину, казала је директорица школе Драгослава Сеферовић.

Драгослава Сеферовић, директорица ОШ „Илија Кишић“

-За сада имамо 34 првака, за која ће бити организована два одјељења. Прва смјена почиње у 8:00 сати, друга у 10:00, то су нижи разреди други, трећи, четврти и пети и у 12:00 сати ће бити пријем првака, наводи она.

Доста се урадило на школи током љетње сезоне.

-У сарадњи са ТО Херцег Нови и Агенцијом за изградњу и развој града завршена су два пројекта – бетонирање дијела школског дворишта гдје ће бити постављена играоница и одвођење и регулисање атмосферских вода испред школе, информисала је Сеферовић.

Током следеће седмице у плану је санација дијела крова и замијена стакала која су страдала зимус у невремену, вриједности око 4.500 еура.

Основна школа „Орјенски батаљон

У Основној школи „Орјенски батаљон“ у Бијелој наставу ће похађати 641 ученик. Директорица школе Наташа Франић казала је да ће ове године наставу похађати 73 првака.

Наташа Франић, директорица ОШ „Орјенски батаљон“

-У матичној школи биће 50 првака и формирана су два одјељења, Баошићима 20 у једном одјељењу и у Каменарима три ученика у комбинованом одјељењу ученика првог, другог и трећег разреда, казала је Франић.

Током љетњег распуста, како је казала Франић, одрађени су инфраструктурни радови на прилазу и у самој школи.

-Мјесна заједница Бијела санирала је оштећења на тротоару и дјеловима игралишта која су настала услијед ширења коријења дрвећа и овом приликом им се захваљујем. Окречене су двије учионице у матичној школи. Кабинет информатике је у потпуности оспособљен, а опремали смо га пред крај претходне године. Рачунари су купљени од сопствених средстава и донација, казала је Франић.

Свечани пријем првака биће 4. септембра у матичној школи, а припремљен је распоред и за остале ученике првог дана школе.

– Ученици ПУ Баошићи-Ђеновићи и Каменари (II,III, IV, V)  и матичне школе VI, VII, VIII, IX разред 4. септембра долазе у 8:00 сати. Ученици матичне школе II, III, IV, V разред у 9 сати.  Пријем првака у кино сали Матичне школе је у 10 сати. Биће приређен кратак програм, прозивка ученика, подјела уџбеничких комплета, као и поклона Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови.

Од уторка уторак, 5. септембра, прва смјена у матичној школи ће почињати у 8:00 сати, а друга у 13:30 сати.

Основна школа „Милан Вуковић“

И у Основној школи Милан Вуковић све је спремно за почетак нове школске године. Ове године уписана су 82 првака, од којих су 74 ученика у матичној школи и осам у подручном одјељењу на Подима.

Како је најавила директорица школе Маре Вујиновић пријем првака  биће организован у свечаној сали школе у 8 сати , а на Подима у 12.

Маре Вујиновић, директорица ОШ „Милан Вуковић“

-У 7:30 почиње прва смјена за ученике првог, другог, шестог, седмог, осмог и деветог разреда.  У 10 сати долазе дјеца која ће наставу похађати у међусмјени и послијеподне, а то су ученици трећег, четвртог и петог разреда.  То је распоред за први дан. Од 5. септембра прва смјена ће почињати од 7.30, међусмјена у 11 , а друга од 13 сати. У међусмјени су ученици трећег и четвртог разреда, а другој петог.

Према ријечима Вујиновић ове године имају повећан број ученика.

-Завршили смо наставну годину са 715 ученика. Уписало се још 37 ученика. На данашњи дан је то 752 ученика. Постоји могућност повећавања због доласка дјеце са страних говорних подручја. Долазак дјеце са страних говорних подручја није повећао број одјељења јер смо имали одјељења која нису достизала 28 ученика колико је прописано законом. Највише смо добили у другом разреду и ту имамо прилив 16 ученика.

Наставни кадар је како истиче стручно заступљен у предметној и разредној настави.

Имамо ученике шестог разреда који ће изучавати француски језик, што је традиција школе 2Милан Вуковић“. То желимо сачувати јер је то једина херцегновска школа која баштини изучавање француској језика. Ове године умјесто три имамо четири одјељења ученика петог разреда због доласка дјеце из подручног одјељења Поди, који настављају похађање наставе у матичној школи.

За вријеме љетњег распуста реновиран је кабинет физике и просторија за пријем родитеља.

Драги ђаци, срећно!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here