Херцегновска утврђења – туристичка понуда за глобално тржиште

Форте Маре

Стручњаци из области архитектуре и очувања споменика, у оквиру студијске посјете утврђењима у Боки Которској и Хрватској, обишли су херцегновске тврђаве. Посјету је организовала Европска културна рута утврђених споменика – Форте Култура (Forte Culturа), чији је циљ отварање историјских утврђења за развој туризма и боље промовисање на европском нивоу.

Туристичка промоција утврђених споменика, циљ је пројекта Форте Култура, у оквиру ког је интернационална група стручњака из ове области посјетила Херцег Нови.

Суоснивач Форте култура Ханс Нојман објашњава да експерти долазе из седам земаља свијета.

Ханс Нојман, суоснивач пројекта

– Чак и из Сједињених Америчких држава, из Аустралије, Велике Британије, Француске, Швајцарске, Њемачке и Украјине. Сви су експерти у области историјских утврђења, архитекте, планери, али и стручњаци из области туризма. Између 2012. и 2014. године колега Хартмут Ројдер и ја започели смо пројекат Форте култура. То је синомим за прву Европску културну руту утврђених споменика – наводи он.

Форте Kултура обухвата сва утврђења у Европи, а како каже др Нојман, важно је формирати самоодрживе кластере .

– Замисао је да један од тих кластера, буде рута са почетком у Хрватској у Карловцу. Ту идеју сада развијамо. Наставила би се ка Шибенику, Пули, Стону, Дубровнику и завршила у Боки, у Црној Гори. Тако би обухватили двије државе које се граниче, што је јако важно за европску унију – сматра он.

Како наводи Биљана Белушевић из јавне установе културе Херцег Фест, која управља тврђавама, у обиласку херцегновских утврђења је 16 експерата.

Биљана Белушевић, ЈУК Херцег фест

– Обишли смо Форте Маре, следећа станица нам је Канли кула, а затим и Шпањола. Битно је истаћи да се ширимо на глобално тржиште, улазимо у Европу и можемо да оплеменимо наше тврђаве – казала је она.

Студијска посјета утврђењима Боке Которске првобитно је планирана за љето 2020. године, али је одгођена због пандемије.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here