Херцег Нови у корак са савременим дигиталним номадством – Колектив Нови слави трећи рођендан

Дигитално номадство – савремени је вид туризма којем се приклања све више оних који желе да споје љепоту дестинације коју су бирали и радних обавеза. Херцег Нови је један од ријетких градова у Црној Гори у којем постоји баш такав простор који пружа најсавременије услове комфора и рада како за туристе са различитих страна свијета тако и за мјештане. Колектив Нови прославио је трећи рођендан, а до сада биљежи око 120 корисника.

У срцу старог града, свој кутак за рад, дружење и повезивање, нашли су људи са најразличитијих страна свијета, а дијеле заједничке позитивне утиске рада у Колективу Нови.

– Ово је најбољи простор овакве врсте у Херцег Новом, али и уопште. Имам на основу чега да упоредим јер сам поријеклом из Украјине, живио сам у Русији а сада сам у Црној Гори. Овдје су одлични услови за рад, одличан интернет који је иначе љети, на другим мјестима у граду, обично веома лош због великог броја гостију. Моја породица и ја смо одлучили да останемо у Херцег Новом гдје смо већ двије године. Веома смо задовољни и срећни што смо у овом граду јер је прилично сличан европским градовима, а у исто вријеме цијене су знатно ниже. Свиђају нам се овдашњи људи јер су отворени и пријатни, град је миран и тих, осим током љета, казао је Артеми.

– Овдје сам скоро мјесец и одлазим због чега сам веома тужан јер су људи овдје дивни, а мјесто је мирно и повољно за рад. Колектив Нови пружа одличне услове за рад, као да сте код куће, запослени су дивни и интернет је заиста брз. Волио бих да се вратим овдје, видјећу када ће то опет бити могуће, казао је Габриел који је стигао из Њујорка.

– Херцег Нови је заиста диван град. Живимо овдје око три мјесеца и већ нам се веома допао. Били смо у Будви и Котору, али нам дјелују као скроз ужурбани, док је у Херцег Новом опуштеније, казао је Максим који долази из Русије.

Оно што је тренд у свијету, код нас је тек у зачетку па је овакву услугу и врсту посла било изазовно разрадити и квалитетно надограђивати у претходном периоду, посебно времену епидемије и свеукупне затворености друштва. Упркос томе, Колектив Нови је опстао и прерастао у мјесто којем се и страни и наши држављани, гости и домаћи, радо враћају. Црна Гора постала је занимљива страним гостима, а онлајн присуство Колектива Нови на веб сајту и осталим претраживачима, привукло их је да дођу у Херцег Нови, прича власница Колектива Драгана Радовић Вајт.

– Људи све чешће бирају мјесто љетовања и као мјесто гдје могу да раде. Па тако имамо најразличитије примјере, рецимо дођу на свадбу и остану још неколико дана јер имају одакле да раде, или дођу бирано овдје да раде мјесецима, или су се преселили. Сада, због овакве ситуације, имамо све више корисника из цијелог свијета и сви се одлично слажу, размјењују искуства. Ово је мјесто гдје се упознају људи, занимљиви из цијелог свијета, али има и оних који имају локалне компаније и дођу овдје да раде, дакле нису само странци. Прилагодили смо чланарине потребама људи.

Изашли су ми у сусрет Општина и Туристичка организација Херцег Нови и Телемах који су ми обезбједили веома брз интернет који је окосница дигиталног номадства. Можете имати прелијепе пејзаже, Медитеран, диван простор као што је овај, али ако немате стабилан интернет, ви сте те људе не само изгубили, него они одлазе као лоша реклама. Ми смо тај проблем ријешили ове године, а уз то је веома битан и комфоран пословни простор као и различити догађаји који омогућавају дружење корисника. Таква је сарадња, на примјер са ХСФ или Факултетом за менаџмент јер треба повезати кориснике из града, а не да овај простор постоји сам за себе, то је поента свега, казала је Вајт.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here