Херцег Нови све ближи олимпијском базену, расписан тендер за главни пројекат

Општина Херцег Нови расписала је јавни позив за избор извођача који ће радити Главни пројекат изградње спортског објекта и објекта привредног развоја са приступном саобраћајницом. Вриједност тендера је 450 хиљада еура.

Како је наведено у пројектном задатку, потребно је пројектовати јавни објекат и припадајуће уређење терена, а у функцији стварања новог спортског центра за развој водених спортова, прије свега ватерпола и пливања који имају велику традицију у Херцег Новом.

Објекат ће имати 6 етажа, односно нивоа, од чега чак четири подземне. На нивоима -4 и -3 потребно предвидјети гаражирање. На нивоу -2 биће канцеларијски и пословни простори са пратећим садржајима, санитарни блок и техничке просторије.

Олимпијски базен ће бити позициониран на етажи -1, а потребно је пројектовати и помоћно пливалиште са свим пратећим садржајима, који омогућавају функционално коришћење простора – фитнес простори, СПА, свлачионице, амбуланта, оставе и сл. Димензије олимпијског базена биће 50x25x2m, а базена за распливавање 25x10x0,8 – 1,35m.

Предсједник ПВК Јадран и члан комисије за спровођење поступка јавне набавке, мр Боро Лучич прича за РТХН да је идеја да објекат има све што је неопходно за успјешно спортско и пословно функционисање.

Боро Лучић, члан комисије за спровођење поступка јавне набавке

– Од подземне гараже, која ће задовољавати потребе учесника такмичења и навијача који буду долазили, да имамо довољно паркинга за све. Са друге стране, да тај будући центар има и садржаје који ће му омогућити да буде исплатив, односно да сам себе издржава. Сам базен биће испројектован и направљен према свим свјетским стандардима да би могла да се одржавају свјетска и европска првенства – наводи он.

Лучић подсјећа да је Општина Херцег Нови сама покренула овај процес, јер жели да развија водене спортове, односно спортски, али и здравствени туризам.

– Почетком ове године кандидовали смо базен за капиталне инвестиције Владе Црне Горе, тако да се надам да ћемо са овим заокружити у цијелу причу и да ћемо до краја ове године, евентуално у јануару или фебруару имати готов ревидован главни пројекат, што би значило да би Управа за капиталне инвестиције била у могућности да распише тендер и да би смо у априлу или мају следеће године могли да почнемо ту градњу – објашњава он.

Почетак градње базена требало би да се поклопи са завршетком изградње аутобуске станице, што ће измјенити визуелни идентитет Игала.

– Када све то буде завршено, а требаће сигурно око годину и по, до двије, имаћемо заиста нови дио Игала и уопште Херцег Новог, који ће бити препознат као спортски дио града, гдје ће се сви спортови одвијати. Стадион ФК Игала се реконструише постепено, што значи да идемо као образцу да се ниво спорта подиже у граду, тако да полако постајемо права спортска дестинација – истакао је Лучић.

Изградња олимпијског базена у Игалу велики је искорак не само за Херцег Нови, већ за цијело приморје, јер ће омогућити организације великих такмичења, а постаће и епицентар стварања младих ватерполиста и пливача, као и подстрек за унапређење тренажних процеса и саме организације такмичења, закључио је Лучић.

5 COMMENTS

  1. Predlažem da se napravi samo mali natkriveni stadion sa nekoliko malih bazena sa vodom do pasa i sitnim šljunkom za igranje PICIGINa! To bi bila svakodnevna razonoda i za igrače i gledaoce! HN sigurno neće dati plivače takvog kalibra da bi im trebalo olimpijsko plivalište. A graditi ga da bi eventualno dolazile neke svjetske marke od plivača je preveliki luksuz.

  2. Prertpostavljam da se ni u ovom bazenu stanovništvo neće moći kupati. Za običnu raju preostaje kupanje u moru K1 ili K2 kvaliteta. Za hrabre može i crvena zastavica…

  3. Ponekada zavirim u geografsku kartu da vidim da li se Herceg Novi nalazi kraj neke ogromne rijeke. Koliko se u opštini gradi privatnih bazena, pa sada i ovaj olimpijski, reklo bi se da je Herceg Novi negdje u slivu Amazona. Doće i ovo jednog dana na naplatu.. Predlažem da vlasnici bazena plaćaju barem duplu tarifu za vodu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here