Херцег Нови oд данас домаћин лигашких такмичења Шаховског савеза Црне Горе

Foto: sahcg.me

Свечаним отварањем данас у Институту Игало почиње осмодневно екипно  такмичење четири шаховска турнира – Премијер, Прве лиге, Прве женске и Пионирске лиге у организацији Шаховског Савеза Црне Горе.

Технички домаћин такмичења које ће окупити преко 350 такмича је ШК „Херцег Нови“. На турнир је стигло 18 велемајстора и 15 интернационалних мајстора. Титулу са такмичења које је прошле године такође одржано у Игалу бране Црногорац са Цетиња у мушкој конкуренцији и Електропривреда из Никшића у женској.

У Премијер лиги наступиће по редним бројевима који су јуче извучени: Просвјета (Подгорица), Рудар (Пљевља), Будућност,(Подгорица), Младост,(Никшић), Мимоза (Тиват), Црногорац (Цетиње), Никшић, Омладинац Будућност, (Подгорица), Електропривреда (Никшић) и Херцег Нови.

Један од кандидата за висок пласман и саму титулу је и домаћин „Херцег Нови“. У екипи коју као капитен предводи фиде мајстор Миомир Савић учествује 11 чланова – пет велемајстора, а то су: бивши првак Европе Иван Сарић са рејтингом (2670) из Сплита, Павел Анисимов (2514) и  Артем Иљин (2504), Драгиша Благојевић (2444) из Подгорице, Небојша Никчевић (2342) из Будве. Интрнационални мајстор Артем Смирнов (2421) и фиде мајстори  Армин Мушовић (2249), Небојша Николић (2243), Миомир Савић (2119), те мајсторски кандидати Јован Пејовић (2202) и  Милош Бубања (1896).

Херцег Нови у првом колу данас игра са Просвјетом, сутра је на програму дерби са Црногорцем. У понедељак је на програму дупло коло, Херцег Нови игра са Рударом и Никшићем. У уторак  ривал домаћој екипи је Будућност , у сриједу Омладинац Будућност . У четвртак и петак Херцег Нови игра са екипама из Никшића, а то су Младост и Електропривреда. У последњем колу на програму је бокељски дерби са Мимозом.

Тим Мимозе је незгодин ривал спреман да изненади сваког. Састав који предводи капитен Драган Попадић  у Игалу ће играти у саставу: Интернационални мајстори Милош Станковић (2464), Душан Лекић (2320), ВМ Милан Драшко (2334), ФМ Милош Влатковић (2249),Славиша Милановић (2308), ФМ Драган Попадић (2089), ФМ Момчило Раичевић (2254), Бојан и  Јосип Станичић (2106), Ранко Тодоровић ( 2111), Марко Борозан и Мато Маровић (2011).

Из Премијер лиге испадају двије екипе, а занимљива ће бити и борба за опстанак.

За два мјеста које воде у Премијер лигу бориће се десет екипа. У Првој лиги такмичиће се Зора (Даниловград), Зета (Голубовци), Дијагонала (Подгорица), Беране, Рокаде (Беране) Дама (Будва), Румија (Бар), Цетиње, основних и средњих школа (Подгорица) и 7. Октобра (Подгорица).

Као најозбиљнији кандидати за прва два мјеста за елиту су Зора, Зета и Дама. Најслабије двије екипе преселиће се у Другу лигу.

Женска лига броји шест клубова – Будућност, Црногорац, Електропривреда, Херцег Нови, Дама и Универзитет Црне Горе (Подгорица). Титулу првака брани Електропривреда која данас у првом колу игра са екипом Херцег Нови.

За Херцег Нови играју: ИМ Ана Новикова, ИМ Сандра Ђукић, ИМ Лена Миладиновић, ФМ Радмила Ковачевић и МК Ксенија Темин.

Спектакл у Игалу употпуниће Пионирска лига са 13 екипа. Младост из Никшића имаће три екипе, Будућност и Дијагонале по двије, а по једну Херцег Нови, Електропривреда, Никшић, Румија, Дама и Шавник.

За екипу Херцег Новог коју као тренер води МК Вукоман Церовић играју: Сергеј Колмаков,  Антонија Радовић, Тодор Бјелица, Јана  Ивовић и Маша Жуков.

Покровитељ такмичења је Министарство спорта и младих.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here