Херцег Нови, нова дестинација на Културној рути Савјета Европе

Фото: В.Илић

Културна рута Савјета Европе прихватила је кандидатуру Херцег Новог који ће бити дио мреже од 150 дестинација из четири европске државе, које имају историјску заоставштину породице Хабсбург. Херцегновска улазница за једну од 48 Културних рута Савјета Европе је прича наслоњена на историјску чињеницу о доласку принца Рудолфа Хабсбурга на Орјен 1888.год. Носилац је Туристичка организација Херцег Нови, а Црна Гора дио мреже ове Културне руте.

Туристичка организација Херцег Нови константно ради на повећању видљивости туристичког потенцијала Града  на емитивним тржиштима Западне Европе, те на диверзфикацији  понуде у што више праваца како би били препознати у широкој лепези циљних група, наводе из градске Туристичке организације. 

Фото: Ж. Старчевић

– Због обавезе и жеље да унаприједи туристички производ креиран кроз пројекат „Cycling Rural“ (2019 – 2021) који је финансиран из фондова ЕУ,  у децембру 2021, из Туристичке организације  исказан је интерес за улазак  града у мрежу 150 дестинација из четири европске државе (Аустрија, Њемачка, Швајцарска, Италија)  које чине Културну руту Савјета Европе – Via Habsburg. Рута је сертификована 2014. год у Бечу (Аустрија).  У јулу 2022, стигла је  потврда предсједника руте Reinholda Sahla да је званично прихваћена кандидатура Херцег Новог, те да је Туристичка организација носилац, а Црна Гора дио мреже ове Културне руте.

Објашњавају да различити облици хабзбуршког насљеђа из дугог периода њихове владавине европским просторима, заједничка су нит која повезује градове, регије и државе у циљу стварања једног снажног  туристичког  бренда.

– Љубитељи историје, културе, истраживања, авантуризма, могу одабрати жељена мјеста у мрежи Виа Хабсбург дестинација, посјетити их, те уживати у широком спектру понуде сваке од њих, која засигурно обухвата и културну баштину, а не мора бити везана искључиво за перод аустроугарске владавине.    

Фото: Ж. Старчевић

Херцегновска улазница за једну од 48 Културних рута Савјета Европе је прича наслоњена на историјску чињеницу о доласку принца Рудолфа Хабсбурга на Орјен 1888.год, која је као занимљивост обрађена на инфо табли постављеној на Орјенском седлу при самом крају мтб. трасе „Salty and Sweet“ опремљеној и промовисаној кроз ЕУ пројекат „Cycling rural“. Познато је да је контроверзни принц, осим што је опонирао  свом моћном оцу,  био и страствени орнитолог. Претпоставка је да је на Орјен дошао због посматрања птица, те у приватну посјету војсци јужног дијела Царевине. Због његовог лакшег успона на Велики кабао – врх планине,  прокрчена је стаза која се сматра  најстаријом планинарском стазом у Црној Гори.

Фото: Ж. Старчевић

Генерална Скупштина Виа Хабсбург, оцијенила је занимљивом образложење кандидатуре Херцег-Новог за улазак на ову Културну руту Савјета Европе. Чињеница да је туристички производ формиран кроз  „Cycling rural“ финансиран средсвима ЕУ; спајање различитих понуда у једну свеобухватну и атрактивну; те жеља Туристичке оргнизације да унаприједи видљивост кроз пројекат постигнутих резултата, утицала је да Генерална Скупштина донесе позитивну одлуку. Херцег Нови ће као носилац ове руте бити заступљен у промо материјалима, те видљив на wебситеу Културне руте Савјета Европе.

Из Туристичке организације захваљују свима који су протеклих година  кроз свој рад скренули пажњу на долазак аустроугарског престолонасљедника на Орјен, допринијели да прича буде препозната као занимљива и постављена на инфо таблу финансирану из ЕУ пројекта, што је био разлог за предају кандидатуре Херцег Новог за Културну руту Via Habsburg. Такође, из Туристичке организације захвалност дугују службеницима Министарства економског развоја и туризма,  који су причу о принцу оцијенили значајном и помогли око комуникације са надлежнима за руту у Бечу, наводе у саопштењу.

Фото: Вук Илић и Жељко Старчевић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here