ХЕРЦЕГ НОВИ НА ФЕСТИВАЛУ „ТЕДЕНКУЛТУР“ У НОВОМ МЕСТУ

У оквиру званичне посјете делегације Херцег Новог Новом Месту, а поводом обиљежавањa пола вијека партнерства два града, на фестивалу културе под називом „Теденкултур“ представиле су се поједине невладине организације, као и Туристичка организација Херцег Нови и Агенција за заштиту Орјена.

Агенције за развиј и заштиту Орјена представила се на штанду број 2 промотивним материјалом са проширеном понудом, адреналинским, пјешачким и едукативним турама, казала је за РТХН директорица Миља Виторовић.

– Ово је један лијеп наставак нашег пројекта руралног развоја, гдје смо окупили 10-ак домаћинстава кроз међународни пројекат производње ликера, животињских производа. Управо овдје смо то и показали. Ту су и нека нова паковања, која смо кроз средства за овај пројекат добили као донацију. Оно што је ново у нашој понуди је сеоски туризам, односно могућност одсиједања у домаћинствима и активног учествовања у свему што су редовни послови наших сељака – информише она.

Сва понуда сабрана је у брошурама, па се у Агенцији надају посјетама гостију из Словеније, за које Виторовић наводи да много воле одмор на планинама.

Тренд посјете словеначких туриста Херцег Новом је у порасту, а учешће у манифестацијама попут „Теденкултур“ фестивала је одлична прилика да им се још боље представи и приближи новска понуда, казао је Далибор Вуковић из Туристичке организације Херцег Нови.

-Словеначки туристи остварили су 3 000 ноћења у Херцег Новом током 2019. године што је 30% више него 2018. Ове године информације нису ажуриране, али претходни подаци говоре да имамо растући тренд. Изненађен сам да сви који су пришли нашем изложбеном простору знају за Херцег Нови, или су били или су им причали о нашем граду, тако да постоји носталгичан призвук, што ми је драго. Свиђају им се наши производи. Изложили смо гастро производе домаћинстава из нашег залеђа, Милина Ковачевић је у име НВО Руке понудила њихове делиције, а ту је промотивни материјал туристичких привредника и градске Туристичке организације. Небојша Мандић је окупио стрип цртаче из Словеније и Хрватске, тако да имамо веома разнолику понуду – истакао је Вуковић.

На фестивалу се представио и Херцегновски стрип фестивал, а Ђорђе Каменаровић наводи да се словеначкој публици свиђа оно што нуде умјетници из Херцег Новог.

– Покушавам да нацртам неке мотиве из Херцег Новог како би их додатно заинтереовао. Дјеца су заинтересована, мало се стиде, али цртамо за њих оно што желе – казао је он.

Према ријечима Милијана Мијовића, Омладински центар Херцег Нови слави 20 година сарадње са Новим Местом.

– Увијек смо дочекивани братски и трудимо се и да и ми њих угостимо како доликује. Све што знамо научили смо од њих, на челу са Бранком Буковец –  казао је Мијовоћ.

Домаћини су штандом одушевљени, прилазе у великом броју, рекао је Мијовић и додао да је Словенцима доста тога већ познато јер традиционално долазе у Херцег Нови на „Торту за осмијех“ , Дјечији карневал, кампове, као и на Празник Мимозе и фестивал стрипа.

На штанду НВУ Руке представљене су фотографије радионица, фестивала Дани креативности, стађунских фешти, али и прозводи који прате феште, аранцине, џемови од наранџе, смокве, миришљаве соли, купке, сапуни од љековитог биља са Орјена, као и наш јесењи плод жижуле, прича за РТХН Милина Ковачевић.

– Ми смо ово схватили као једну презентацију свега онога чиме се бавимо. Приказали смо на једном дисплеју фотографије наших радионица, фестивала, стађунских фешти – истиче она.

Првобитно планиран на главном градском тргу, фестивал „Теденкултур“ је због кише премјештен у тржни центар Куландија, гдје на једном мјесту посјетиоци имају прилике да пробају делиције из Авганистана, Албаније, Турске, БиХ, послушају музичке наступе разних група, међу којима и клапе „Castel Nuovo“, али и размјењују гардеробу, уче калиграфију или учествују у квизовима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here