ХЕРЦЕГ НОВИ ИМА ПОТЕНЦИЈАЛ ДА БУДЕ „CHILD FRIENDLY“ ДЕСТИНАЦИЈА

Дешавања која су прошлог и овог викенда у Херцег Новом окупила и обрадовала бројну дјецу, дио су пројекта “Wonder child friendly destinations”, чији је један од партнера Туристичка организација Херцег Нови.

Пројекат који финансира Европска комисија у оквиру програмског приоритета “Одрживи регион“, требало би да траје 26 мјесеци, али се надају да ће бити продужен, казала нам је Љубица Васиљевић из ТО ХН.

-Планирано је да пројекат траје до марта идуће године, међутим због епидемије коронавируса, која је све пореметила, надамо продужетку. Продужење пројекта може бити од четири до шест мјесеци, али ту информацију ћемо знати до краја године, до када очекујемо и модификацију предвиђеног буџета.
Пројекат је окупио десет партнера, међу којима је водећи италијански град Фано, а по на крају ће бити формирана мрежа „child friendly“ градова.

-Осим града Фано и њихове туристичке организације, имамо два партнера из Словеније – Ново место и Велење, затим два партнера из Хрватске – Новиград и Развојна агенција Дубровника ДУРА, из Албаније Обсерваториј за дјечја права, из Грчке градови Вестакија и Превеза и још један градић у Италији – Ћервија. У оквиру пројекта сви партнери би требало да у својим градовима одрже пројектне састанке. Међутим, због пандемије коронавируса након почетног – у граду Фано, морали смо да пропустмо доста тих састанака и све нам је било онлајн. Такав је био и састанак у Херцег Новом на коме смо причали о брендирању свих дестинација и стварању тог бренда „child friendly“, као и о стварању мреже „child friendly“ градова, која ће бити формирана по завршетку пројекта. Њој могу да се придруже и други градови, који нису били укључени у овај пројекат, а учлањење ће прве двије године бити бесплатно. Тада ћемо да представимо све оно што смо радили током пројекта, да они виде који су то сегменти за класификацију и за брендирање једне дестинације као „child friendly“, и наравно могу да се укључе. Током тог састанка, нарочито Италијани, Грци и Словенци су били одушевљени нашим гостопримством, рекли су да смо „подигли љествицу“ за организацију других састанака и да Херцег Нови заиста има предиспозиције и потенцијале да постане „child friendly“.

У Туристичкој организацији Херцег Нови планирају да примјере добре праксе из других градова пренесу код нас.

-У фебруару прошле године смо посјетили мали град Фано на југу Италије, који има око 50 000 становника, значи није много већи од Херцег Новог, негдје је и сличне инфраструктуре, али је велика разлика у томе што они имају већ формирану комплетну понуду за дјецу. Има доста ресторана који имају ознаку „child friendly“, гдје можете да нађете мени само за дјецу, кутак само за дјецу, све што је потребно мајкама са бебама и слично. На сваких 200 – 300 метара наићи ћете на игралиште, имају Дјечји савјет при Општини, а све су то неки примјери добре праксе које ми покушавамо да пренесемо на наш град.

У наставку пројекта биће изграђено или опремљено једно игралиште, а на прољеће планирају нову дјечју фешту.

-Следећа активност је изградња игралишта, или постављање нових справа на већ постојеће игралиште. Размишљали смо да то буде код „Илијиног парка“ у Игалу, али разматрамо још неке опције. С обзиром да пројекат није готов, нећемо ништа да прејудицирамо, видјећемо како ће се ствари одвијати до Нове године, па ћемо и то да најавимо. Након тога имамо организацију још једне феште за малишане, која би требало да се одржи у марту или априлу, и тада ћемо свакако да направимо још разноврснији програм. Остаје нам и да завршимо Стратешки план развоја Херцег Новог као „child friendly“ дестинације. До сада је Факултет за менаџмент Херцег Нови направио процјену тренутног стања, урадили смо анкету са малишанима, са секретаријатима из локалне самоуправе, са невладиним организацијама, као и са привредницима. Након тога смо направили Акциони план и остаје нам још тај финални – да комплетирамо цијелу слику.
Очекује нас и завршни догађај у граду Ћервија који би такође требало да се одржи на прољеће, када ћемо да оформимо мрежу Wonder градова и надамо се модификацији буџета, која би требала да услиједи до Нове године, како би доста ставки, које због тренутне ситуације нисмо успјели да потрошимо, преусмјерили на нешто друго, најавила је Љубица Васиљевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here