Херцег Нови и Фоча и званично побратимски градови

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић и начелник општине Фоча, Милан Вукадиновић, потписали су данас споразум о сарадњи и братимљењу. Споразуму, који је резултат раније остварене сарадње двије општине, претходило је усвајање одлука о братимљењу у локалним парламентима Херцег Новог и Фоче.

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић је истакао да је братимљење са Фочом потврда пријатељства које траје годинама, и јаких веза међу људима, као и обећање да ћемо се међусобно помагати и снажити, ради боље будућности за оба града и све грађане.

-Перспективе Фоче и Херцег Новог превазилазе државне границе и због тога је важно да јачамо сарадњу међу локалним управама, установама, предузећима, организацијама и појединцима. Споразум који смо потписали представља темељ, а на свима нама је да градимо братски однос, зарад бољитка и просперитета садашњих и будућих генерација, рекао је Катић.

Сарадња два града одвијаће се у више праваца, међу којима су туризам и очување животне средине, фестивали и манифестације културе, а посебно је битна сарадња  Медицинског факултета у Фочи са Институтом „Др Симо Милошевић“ и Болницом Мељине, наводи Катић.

-Медицински факултет у Фочи комплементаран је са кадровским потребама Института „Др Симо Милошевић“ и Болнице Мељине. Сувишно је говорити о условљености која постоји између здравства и образовања потребног медицинског кадра. Намјера нас, као градских управа, је да повежемо стручњаке из ових установа, како би заједнички дефинисали моделе партнерства који ће бити на обострану корист, истакао је Катић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић је истакао да су градови Херцег Нови и Фоча прије свега, повезани неизбрисивом историјском нити која траје вијековима, те је поручио да ће сарадња два града бити вјечна и остати неизбрисива.

-Градови Херцег Нови и Фоча су, прије свега, повезани неизбрисивом историјском нити јер су били столишта херцега од Светога Саве Стефана Вукчића Косаче. На подручју наше општине и околине је немали број остатака тврђава из његовог доба, а важно је напоменути да је тадашња Хотча била на важном путу Дубровник – Ниш – Цариград и путу од Дубровника ка области Босне и Соли, рекао је Вукадиновић.

Наводи и да је туризам можда једна од кључних ријечи наше међуопштинске сарадње. Знамо шта је Бококоторски залив и какве потенцијале пружа. Нема Фочака који није посјетио овај крај на некој од својих екскурзија, а и данас фочанска дјеца и одрасли Фочаци као једну од најпожељнијих локација бирају ваш град.

-Овом приликом ћу замолити фочанску дијаспору у Херцег Новом и Бококоторском заливу да прави чвршће везе с матицом, да на привредном и економском плану увежемо наше и ваше привреднике, да направимо такву пословну атмосферу која ће и код вас и нас изродити нова радна мјеста, закључио је Вукадиновић.

Свечаности братимљења Херцег Новог и Фоче присуствовале су делегације Фоче и општине Херцег Нови, као и представници херцегновских здрваствених установа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here