ХЕРЦЕГ НОВИ ДОБИЈА ЈОШ ПЛАЖА ПРИЛАГОЂЕНИХ ОСИ ПОПУЛАЦИЈИ

НВО Нова шанса у Новом једна је од пет организација са којима је Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма потписало уговоре за остваривање права на средства за финансирање пројеката који ће особама са инвалидитетом омогућити лакши приступ објектима и отклонити архитектонске препреке.

Након готово три године чекања НВО Нова шанса ће поново реализовати неки од пројеката, прича за РТХН Весна Одаловић из ове организације.

– Коначно смо од Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма добили средства за пројекат, који је био другорангирани на овом конкурсу. Од 80 хиљада предвиђених читавим конкурсом, ми смо ушли међу пет најбољих које су оствариле та средства. Добили смо 17.740 еура за временски период од 10 мјесеци. Пројекат укључује изградњу рампи, којима ћемо учинити приступачне плаже особама са инвалидитетом у Херцег Новом – објашњава она.

Спустне рампе на плажама уврштене су у Локални акциони план за област инвалидности, а њихоа изграња један је од корака ка остваривању задатака из тог плана, казала је Одаловић..

– То су додатна средства, јер, ипак је предвиђених 9 хиљада за те рампе мало, али довољно да се нешто започне или да се руиниране рампе среде. У плану је изградња три нове рампе, али и да се људи мало више информишу о особама са инвалидитетом, њиховим потребама. Ми смо туристичко мјесто и морам да имамо приступне рампе – истиче она.

Плаже на којима ће бити постављене рампе биће изабране у договору са Општином Херцег Нови и Морским добром.

– Видјећемо које су то плаже које је најлакше прилагодити. Секретаријат за просторно планирање ће нам помоћи око идјених рјешења – наводи Одаловић.

У наредном периоду Министарство ће пратити реализацију  пројеката који су добили средства, односно реализацију Уговора чијим потписивањем су НВО преузеле обавезу намјенског коришћена средстава и унапређење области заштите лица са инвалидитетом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here