Херцег Нови ће након вајарске колоније “Окамењена сјећања” добити двије монументалне скулптуре

Детаљ са изложбе „Камен у архитектури и умјетности“

Вајарска колонија на отвореном под називом “Окамењена сјећања”, у оквиру програма изложбе “Камен у архитектури и умјетности”, отворене у галерији “Јосип Бепо Бенковић”, биће одржана на шеталишту Пет Даница, од 20. до 30. јуна.

Симпозијум је посвећен умјетницима Луки Томановићу и Бориславу Њежићу, који су живјели и стварали у Херцег Новом.

Како најављује организатор изложбе, Зоран Ђајић, умјетници Лука Радојевић и Андрија Митевски долазе да радве двије скулптуре, једна је висине 1,80m, а друга 1,90m у камену из Даниловграда.

Организатор изложбе и колоније, Зоран Ђајић

 – Не враћам се за Београд док не договорим са општинарима. Када се заврши мора да се камен пренесе и постави као трајна поставка, значи ове године ћемо добити двије монументалне склуптуре – наводи он.

Ђајић, иначе инжењер геологије, жели да у Херцег Новом заживи обрада камена кроз неку врсту традиционалне школе, која би била организована током љетње сезоне.

– Симпозијум, који спремамо, требало је да буде многу дужи од 10 дана. Кад почне на Шеталишту Пет Даница брушење камена и она мермерна прашина, која је иначе здрава јер од ње се праве аспирин и андол, људи ће видјети како се праве мозаици и скулптуре и ужваће у томе, зато нико неће дозволити да се у Новом прекине традиција школе и умјетности клесања камена – казао је Ђајић.

Опширнију причу о изложби Камен у архитектури и умјетности и вајарској колонији најављеној  од 20. до 30. јуна доносимо у емисији “Таласи културе” од 20 часова на програму РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here