Хела и Тор приближили оперу најмлађој публици

У оквиру програма Опероса фестивала на Тргу Николе Ђурковића уприличена је представа „Хела богиња смрти против Тора бога грома“, улоге су тумачили Александар Бубања на гитари и сопран Милица Лалошевић. Адаптација Марвелових стрипова је покушај да се опера на занимљив начин приближи најмлађој публици.

За овај наступ креирани су оригинални костими, а Лалошевић, која глуми Хелу, прича да упркос изазовима, није било тешко спремити се за овај перформанс.

Милица Лалошевић, сопран

– Било ми је изузетно занимљиво, обзиром да овакву врсту представе радим први пут, ја за себе, а и фестивал Опероса. Свима нам је био изазов, али мислим да смо на крају успјели у цијелој причи. Костими су занимљиви, али морам признати да сам имала потешкоћа са овим на глави, али лако се носимо са тим препрекама. Са уживањем смо спремили овај вечерашњи концерт за херцегновску публику – наводи она.

Лалошевић је други пут наступила у оквори програма Опероса фестивала, а како истиче, ужива у сарадњи са организаторком Кетрин Хатајом.

– Први пут сам учествовала 2019. године. Изводили смо „Сан ивањске ноћи“, то је такође било предивно искуство са оркестром Оперосе. Ништа мање уживање није било ни вечерас. Мислим да је ово вечерас имало посебан печат, обзиром да смо први пут спојили оперски глас са електричном гитаром. Мислим да у Црној Гори није било прилике да се нешто овако до сада чује. Надам се да ће Кетрин и опероса наставити даље овако храбре идеје и да ће у томе имати успјеха – казала је она.

Професор гитаре у Музичкој школи Херцег Нови, Александар Бубања, који у овој представи игра Тора прича да је предивно искуство бити дио Опероса фестивала.

Александар Бубања, професор гитаре

– За мене су ово нови моменти, јер имамо глуму, костиме, све је ново, поред тога што имамо аранжмане, који су иначе писани за клавир и оркестар, па је требало да се ураде за гитару. Имали смо мало више посла, али на крају се исплатило, јер чини ми се да је и публика јако добро реаговала – наводи Бубања.

Прича је необична за оперску представу, а представља комбинацију класичне и музике за електричну гитару.

– Пошто је Тор бог грома, требало би да има онако јачи звук и покушали смо да гитаром са неким ефектима да дочарамо мало моменат електричне гитаре и да то што боље приближимо млађим слушаоцима, али да се и осталима свиди – истакао је он.

Програм Оперосе настављен је данас мастерклас обуком у Конгресној сали Института Игало које води Соумен Лалулу, а у вечерњим сатима биће организован и концерт арија и соло пјесама полазника курса.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here