Хаварија на цјевоводу, у најави тужба против турског извођача

Фото: РТХН - хаварија на колектору

На доњем путу на ривијери, недалеко од марине Портонови, поново је дошло до хаварије на канализационој мрежи. Оштећен је и коловоз, због чега је на овом дијелу саобраћајнице забрањен саобраћај, а процјењена штета је око 12 хиљада еура.

Из Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре почетак санације најављују за сутра, а у плану је и тужба против извођача радова, турске компаније Ћелтикћоглу.

Према ријечима вд директора Друштва, Милана Зарића, ово је четврта хаварија на потисном цјевоводу на тој локацији, а узрок су веома лоше изведени радови, као и пропуст надзорног органа, њемачке компаније Далем.

Фото РТХН: Милан Зарић

– Ангажовали смо јутрос судског вјештака за обезбјеђење доказа. Извршићемо процјену штете, јер имамо намјеру да у судском спору та средства надокнадимо. Наравно, пред нашим, а не пред страним Судовима, јер сматрамо да је ријеч о фалсификовању службених исправа. Материјал стиже током дана, а већ сутра ће радници Водовода, који има квалитетну екипу и механизацију, кренути у рјешавање тог проблема – наводи он.

Зарић наводи да у овом тренутку не може са сигурношћу рећи колико ће радови трајати. Ангажоваће и грађевинску фирму која ће процијенити да ли би требало на тој локацији урадити реконструкцију цјевовода, како се овај проблем не би понављао.

– Тај цјевовод је дугачак око 400 метара. На свим тим спојевима, који су рађени на таквом нивоу квалитета и врсти припреме терена, тампонирања и свега осталог, може доћи до нове хаварије. Али бићемо у приправности, зато што ћемо овај пут, уз ову набавку, набавити и резервни материјал, тако да наредни пут ако се проблем понови, нећемо чекати материјал, него можемо одмах кренути у рјешавање – информише он.

Код хаварија на канализационој мрежи искључују се колекторске пумпе, а користе се хаваријски испусти, наводи Зарић.

У току је снимање тог дијела канализационе мреже, а видео запис ће бити користан и за убудуће, јер Зарић сматра да ће се овакви проблеми јављати на још локација, а у Друшту морају бити спремни да реагују благовремено.

До сада је, како је казао, скупљено доказа за око 300 хиљада еура штете на канализационом колектору, која је настала због лоше изведених радова. При томе, ни документација која треба да прати реализацију пројекта није потпуна, али поред свега тога Далем је све то потписивао као квалитетно урађен посао.

– Имамо основа за тужбу. Ангажовали смо адвокатску кацеларију из Беча, која је била носилац посла када смо наплатили штету од Мас Гинташа, код Постројења за пречишћавање отпадних вода. Компанијии Ћелтикћоглу упутили смо за сада само предлог за неку врсту поравнања – казао је Зарић.

Тужба је припремљена, а судски процес зависиће од договора са компанијом из Турске, која у овом тренутку, и поред свега, има потраживања од Општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here