ГРИТ ИЗ БИЈЕЛЕ ОДЛАЗИ У ШПАНИЈУ

Око 40.000 тона грита и контаминираног земљишта из некадашњег Бродоградилишта Бијела биће транспортовано у Шпанију. То је резултат договора са шпанским властима које су 8. априла издале дозволу, саопштила је за РТХН Алмина Бућан из Агенције за заштиту природе и животне средине. Првих седам хиљада тона за Шпанију креће током овог мјесеца, а остатак ће бити распоређен у неколико тура у наредних неколико мјесеци.

Од марта 2019. године, када је почео пројекат ремедијације земљишта у Бијелој, компанија Валго која је задужена за његову реализацију, извезла је у Шпанију око 38.000 тона грита из Бродоградилишта и за Украјину 4.000 тона грита из Порто Монтенегра. Од 5. августа 2019. ниједан брод није испловио из Бијеле а од тада надлежни су покушавали да нађу рјешење и одредиште за грит који је био планиран за извоз.

Подсјећамо, Свјетска банка одобрила је Влади Црне Горе кредит у висини од 23 милиона еура за ремедијацију земљишта у кругу некадашњег Бродоградилишта. Уговор са Свјетском банком истиче крајем јуна ове године и до тада посао мора бити завршен. Како су нам раније саопштили из Агенције за заштиту природе и животне средине од 1. јула прошле године су се стекли услови за наплату пенала Валгу због кашњења у реализацији посла.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here