Градски тоалет сређен и опет у функцији

Фото: Градски тоалет

Јавни тоалет, у строгом центру града, опет је оспособљен за употребу. И сасвим је уобичајено да туристички град какав је Херцег Нови посједује јавни тоалет с обзиром на то да је 21. вијек, али овај је добио сасвим другу димензију. Шаљиву, саркастичну, домишљату… остављамо очевицима и корисницима да то закључе, али једно је сасвим сигурно – мало кога низ степенице до тоалета са зидова испраћају стрип јунаци уз различите пароле.

„На муци се познају јунаци“ – парола је Супермена, „У цијевима канализације не препознају се партије и нације“ – максима је кампање херцегновског Водовода и реченица која је нашла мјесто на зиду, али и она да је „Канализација наша најважнија друштвена мрежа“.

Било је доста шале и смијеха синоћ јер је начин пуштања у рад градског тоалета био баш такав, но шалу на страну, био је преко потребан граду. Баш та ријеч тоалет, исто или слично изговара се на бројним другим језицима у Европи, казала је директорица Водовода и канализације Оливера Доклестић.

 – Херцег Нови је увијек био авангарда, без обзира са које стране вјетрови дували и сигурни смо да смо, у нашем малом простору, једини град који уприличава отварање „cloaca maximum“, казала је у шаљивом тону Доклестић, а потом додала да је градски тоалет најважнија споредна ствар у једној туристичкој средини.

Жалосно је људима у савременом добу говорити шта смије а шта не да се баца у канализацију, али је ситуација у реалности таква да је, вјеровали или не, потребно. Зато већ двије године траје кампања Водовода са промотером Рамбом Амадеусом у којој покушавају да подигну свијест појединих грађана да канализациони одводи нису за бацање отпада.

За поновно пуштање у рад градског тоалета, Рамбо Амадеус је имао спреман говор, како каже „да не би било импровизација“, а онда и рецитацију у складу са темом.

– Захваљујем се свом родном граду што је након 30 година јавног рада и наступања, пронашао једну манифестацију за коју ћу бити адекватан, не толико да увеличам манифестацију, колико да она увелича мене, казао је у шаљивом маниру Рамбо и наставио.

– Данас имамо привилегију, част и задовољство да присуствујемо отварању овог важног, градског објекта који је након дугог низа година реастауриран и пуштен у функцију. Овај објекат технички је потпуно оспособљен да одговори на потребе савременог човјека при вршењу нужде, казао је Рамбо и изрецитовао двије пјесме Франсоа Раблеа из 15. вијека.

Услуге градског тоалета који има два одјељка за мушкарце и жене, је бесплатан, а добровољне донације које корисници оставе у касици на улазу, користиће за куповину тоалет папира.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here