Градска и Зеленичка лука – неискориштен потенцијал наутичког туризма

Општина Херцег Нови посједује изузетан потенцијал, који није у потпуности искориштен, у циљу развоја маритивног и наутичког туризма.

У граду је све више гостију у овом претсезонском периоду. Очекује се и добра наутичка сезона.

Директор Агенције за газдовање Градском луком на Шкверу Божо Укропина, за РТХН оцјењује да традиционално наутичка сезона почиње око 1. маја:

Божо Укропина

– Тако ће бити и ове године, мада смо ми већ имали упловљавање неколико једрилица претходне седмице. То су појединачни случајеви и имали смо два пута долазак туристичког брода Кнез Липовац, што до сада у ово доба године није био случај и то охрабрује. Ипак неке веће најаве нисмо имали, мада букинг долази касније. Углавном, за 1.мај  имамо најављен долазак неколико пловила из Пољске и претпостављам да ће једна група бродова из Дубровачке флотиле доћи код нас, након 1. маја, очекује Укропна.

Већи букинг очекује се од средине маја и долазак великих бродова у градску луку.

– За викенд ћемо враћати мостиће. Обновићемо све што можемо на лукобрану, како би госте дочекали на прави начин. Правимо нове капије на лукобрану, биће освјежен мобилијар. Потпуно ћемо урадити нове рекламне табле са информацијама о градској луци и вратити пингвине за напајање пловила водом и струјом, чиме ћемо спремно дочекати прве госте, најавио је Укропина.

Укропина за РТХН је казао да Херцег Нови нема адекватну градску луку, нема искоришћеност, јер нема везове.

– Лука није искоришћена ни 10 одсто свог капацитета. Лука има око 200 везова, али када се уреди продужењем пристаништа, може да буде и двоструко већи капацитет и да се заштити са западне стране, на адекватан начин. Потребно је да се пројектују и поставе понтони, те да сваки вез има свој број барке, да се са понтона може доћи до пловила. Е то је лука, то је пристаниште што се даје клијентима, првенствено граду. Ми као агенција газдујемо само са пристаништем, нисмо имали адекватне уговор са Морским добром, оцјењује Укропина.

Подсјећамо, да статус херцегновске луке није ријешен од 2009. године упркос вишегодишњим бројним покушајима и иницијативама Агенције за газдовање градском луком и локалне самоуправе упућеним ка Влади, Морском добру и Лучкој капетанији. Рјешавање имовинско правних односа на подручју Градске луке кључно је, како би се лука дала на управљање локалној самоуправи. У Морском добру покренуто је низ процедура како би ријешили то питање.

Зеленичка лука нема адекватну намјену

Укропина коментарише да Лучка капетанија и Зеленичка лука, поред тога што је у функцији граничне луке, би требало да се унаприједи. Лучка капетанија је у згради старе Жељезничке станице, у неусловним  просторијама. Зеленичка лука слови и као трговачка лука, која је неупотребљива, са бројним недостацима и оштећењима, које је проузроковало вријеме и утицај мора,са недефинисаним статусом.

– Задњих година је актуелна могућност да сидриште испред луке Зеленике, буде за почетак резервна варијанта, у случају лошег времена, за крузере, који долазе у Боку Которску. Крузери плове од марта до децембра. Постојало је и интересовање агенција, да се искористи тај вид боравка на сидришту, које испуњава све услове, укључујући сагласности Морског добра и лучке капетаније…Увијек се чека неки папир. Лука је дошла у приватне руке фирме Мјешовитог и од тога нема користи  ни Зеленика, ни Херцег Нови, ни држава, а ни сама фирма, која управаља, као титулар саме луке.  Потенцијали за претовар расутог терета били су значајни у претходном периоду, када је постојала жељезница, која је донијела живот том дијелу обале. Иначе, читава обала куда је прошла жељезница, једно од најљепших и сређује се. Лука је била окосница развоја, још од 1903.године није било путева, нити аутобуса и  сама жељезница је донијела море могућности и први хотел на приморју. Код старе жељезничке станице сада капетаније поморске пловне јединице,  гдје је пункт за чекирање – према плажи Маринеро, пут је девастиран, због неријешених имовинских односа, што пружа врло ружну слику гостима, нашим клијентима, свима нама, оцјењује Укропина.

Најповољније сидриште у Херцег Новом је на простору Зеленике.

– Присталица сам свих видова туризма, који доноси нову вриједност. Котор је добар примјер. Више ми загађујемо наше море, него сами крузери. Тоне пластике и смећа леже у заливу, ево за који дан имаћемо чишћење подморја  Шквера, Роса и ушћа ријеке Суторине. То ће бити организовано поводом 22. априла, каже Укропина и оцјењује да не постоји никакво оправдање за овако стање, већ би требало више радити на инфраструктури, да привучемо госте, јер ова држава треба да живи од онога што може, а Бог нам је дао обалу какву мало ко има.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here