Грађански протест Тивћана за очување аеродрома

Фото: Boka News

Протестна шетња Тивћана због намјере Владе да овдашњи аеродром да у концесију,  одржана је јутрос на Јадранској магистрали на потезу од спортске дворане Жупа до аеродрома.

Слободни грађани Игор Радошевић и Сандра Синдик предводили су протестну шетњу којом су са још четрдесетак грађана исказали револт према давању Аеродома Тиват под дугорочну концесију. Један од захтјева јесте и да бар један члан  Управног одбора предузећа Аеродроми Црне Горе и буде представник Тивта и Тивћана, саопштено је на порталу Радио Тивта.

Грађани су се јутрос у 8 сати окупили поред Спортске дворане Жупа и кренули пут аеродрома, односно, до раскрснице за улаз на тиватски аеродром. Саобраћај на једином магистралном путу кроз наш град се одвијао успорено, једном коловозном траком а скуп је  пријављен полицији.

На крају протестне шетње, присутнима се обратио Игор Радошевић:

– Желио би најприје да вам се захвалим што сте дошли на грађански протест слободних грађана. Ми смо овдје без застава, са различитим политичким, вјерским, националним размишљањима али сви заједно на једном циљу -да сачувамо наш аеродром Тиват и хвала вам што сте овдје. Сви наши апели, писања према Влади, према Подгорици, остали су без одговора. Наишли смо на зид ћутања па смо се зато одлучили на овај корак, барем да нас виде.

Иза нас је највећи ресурс Тивта и Боке, аеродорм Тиват. Значи, неспособна 41., 42., и тако свака наредна влада јер изгледа да се овдје само људи мијењају а методе према Тивту и Боки остају исте. Желимо да дигнемо глас, да их упозоримо – ми смо спремни на сарадњу. Досадашње владе су показале неспособност, као и држава, да управљају овим предузећем. Потпуно смо сагласни са њиховом констатацијом да је ово „застиђе“. Јесте али не наше него њихово пошто су они управљали овим предузећем свих ових година. Зато их позивамо на разговор. Имамо модел да се договоримо да аеродром Тиват, независно од аеродрома Подгорица, може бити сјајна прича и државе Црне Горе  и бокељских општина.  Аеродром Дубровник, Чилипи сјајна сарадња државе и Дубровачке жупаније направљен прелијепи аеродром а о обиму саобраћаја да и не говорим.  

Ово је тек окидач и почетак нечега доброг. На крају, још једном позивам будућу Владу Црне Горе да нам се обрати и да заједно радимо нови, љепши аеродром Тиват јер за то имамо и потенцијала и финансија, рекао је Радошевић.

Организаторка скупа Сандра Синдик захвалила је присутнима и казала да је била спремна за ситуацију у којој би Игор и она сами шетали:

– Биће касно Тивћани кад вам кажу да селите те кости јер су одлучили да узму и та гробна мјеста. Људи, пробудите се. Одузеше нам све – од обале, до сваког предузећа које је запошљавало Тивћане у највећем броју,навела је она.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here