Грађани више немају право на услуге лабораторије у болници Мељине

Општа болница Мељине која је у стечају од септембра 2019. године, све теже функционише а додатно отежавајућа околност је што им је недавно указано из Фонда здравства да услуге лабораторије нису обухваћене уговором који болница има са Фондом те је и затражено да се те услуге убудуће не фактуришу.
-Лабораторијске анализе које припадају секундарном нивоу здравствене заштите, за осигуранике Општине Херцег Нови, треба да пружа Општа болница Котор, саопштено је за РТХН из Фонда здравства.
Како објашњавају, Уговором о пружању здравствених услуга, закљученим између ПЗУ Општа болница Мељине у стечају и Фонда, осигураним лицима општине Херцег Нови, по упуту изабраног доктора ДЗ Херцег Нови, пружају се услуге из области опште хирургије, интерне медицине, ОРЛ, гинекологије и акушерства, ХБО терапија, услуге мамографије и услуге колоноскопије са узимањем биопсије са анестезијом, у оквиру скрининга колоректалног карцинома.

-Такође, уговором је дефинисано да се у хитним и неодложним случајевима потребе за лијечењем осигураних лица других општина, за вријеме њиховог привременог боравка на подручју општине Херцег Нови, на основу упутнице Јединице ХМП Херцег Нови, могу фактурисати и трошкови лијечења ових лица, према уговореној процедури, навели су из Фонда.

Уговором је, како кажу, дефинисано да се фактуре испостављају до 10. у мјесецу за претходни мјесец, а да рок плаћања износи 60 дана од дана фактурисања.
-Међутим, Фонд плаћа фактуре у веома кратком року након испостављања, односно након књижења, управо имајући у виду финансијску ситуацију ове болнице и још увијек недефинисан статус. За последњих шест мјесеци болници је уплаћено 931.102,37еура, саопштено је из Фонда здравства.
Фонд је, како истичу, у контакту са представницима Министарства здравља по питању очувања функционисања болнице, међутим, како даље наводе, у складу са надлежностима, немају законских овлашћења за предузимање било каквих иницијатива по питању промјена статуса те здравствене установе.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here