Горчин Благојевић добитник награде „Кочићево Перо“: Признање колоса српске и југословенске књижевности

Горчину Благојевићу, романсијеру и есејисти, једном од најчитанијих писаца у Црној Гори, за  роман  „Безимени врх“ биће вечерас у Кући нобеловца Ива Андрића уручено међународно признање „Кочићево перо“.

О награди је одлучивао реномирани жири  Задужбине „Петар Кочић“ у коме су  Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић. У кратком разговору за РТ ХН Благојевић објашњава да му награда пуно значи, али је она још значајнија за књигу.

– Кад завршите књигу, она више није ваша, она припада читаоцима, тако да је награда за књигу. С обзиром на то да је сада о књизи говорило и писало 12 критичара, академских, и објавило студије, то је потврда неког квалитета, прича Благојевић.

Истиче  да је захвалан међународном жирију  који се  између српске и хрватске књижевности одлучио овог пута за  роман, мада се признање „Кочићево перо“ углавном додјељује пјесницима.

– Кредибилитет и досадашњих добитника и чланова жирија је тај југословенски, јужнословенски печат па је ова награда најзначајније признање. Када видимо раније жирије, ко је добио ту награду и за које књиге, знамо да она никада није доведена у питање. Такође када знамо ко је Петар Кочић.  Ја сам до сада био длака у његовом перу, а сад сам перо колоса српске и југословенске књижевности и културе, комеnтарише Благојевић.

Према његовим ријечима све  институције културе, Библиотека Будве и посебно  Херцег Нови  заслужују његову захвалност, јер је баш у овом граду,  „роман васкрсао након пандемије короне.“  Све досадашње промоције биле су помало и у знаку Андрића, премда је Благојевић, признаје, више читао неке друге ауторе.

–  Ја сам читао Булатовића, Шћепановића, Павића, њих највише од наших писаца. Али, прва промоција је била у Академији наука у Београду, књижари „Ива Андрића“, говорио је Желидраг Никчевић из Андрић града, опет је говорио овдје у Андрићевој кући.

Овом необичном, случајном или не, слиједу догађаја  придружујемо податак да ће  награда „Кочићево перо“ Благојевићу  бити уручена у херцегновској Кући нобеловца Ива Андрића, вечерас у 20 сати.

Уз подсјећање на све великане који су бирали Херцег Нови да баш у њему повремено живе и стварају, биљежимо и Благојевићево објашњење:

-То је тај „Међу јавом, међу сном“, Новљанин је а није. Овдје је изненада преминуо Миодраг Булатовић, а то му је било прво књижевно вече у животу у Црној Гори  и у тренутку када је био преведен на 44 језика и када је тираж прешао преко 4 милиона примјерака од Јапана до Чилеа. И тада је доживио да му у Црној Гори неко организује  књижевно вече. Однос према култури и тада је био бољи у Херцег Новом него у другим срединама.

О награђеном роману „Безимени врх“ говориће вечерас књижевна критичарка Јованка Вукановић, која је раније оцијенила да је Благојевићево дјело писано са „мајсторски вођенимм наративом, наглашеним мисаоним тумачењем живота и нијансираним психолошким моделовањем људских карактера“.

Присуствоваће, у име Задужбине „Петар Кочић- Бања Лука- Београд“ њен оснивач и утемељитељ овог важног признања, председник жирија Никола Вуколић.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here