Гојковић пред пут у Доху: Главни циљ виза за Париз

Свјетско првенство у ватерполу у Дохи почиње 5. фебруара, а на шампионату у дијеле се четири преостале олимпијске визе. Жеља репрезентације Црне Горе је да се избори виза за Париз и да пети пут у историји заиграју на Олимпијади.

Црна Гора је у тешкој групи – са Сједињеним Америчким Државама, Србијом и  Јапаном, из које првопласирани иде директно у четвртфинале. Ако се домогне четвртфинала црногорска селекција би и осигурала пут на Олимпијске игре.

-Ово је специфична година, са два такмичења између којих екипе имају двије или три седмице паузе. Све је то веома захтјевно за играче, јер је усред клупске сезоне. Покушали смо да у периоду након ЕП углавном радимо на опоравку и да обновимо неке ствари у игри. Имамо још пара дана припрема са селекцијом Румуније, а вјерујем да је срећа што смо имали доста дуго љето када смо били скоро три мјесеца на окупу када смо много тога прошли. Мислим да је то добра основа за оно што нас чека, рекао је селектор Владимир Гојковић на конференцији за медије.

Америка је први противник нашим ватерполистима на отварању шампионата. САД имају играче у најбољим клубовима и у Лиги шампиона.

-Посљедња такмичења показују да посједују велики квалитет, репрезентативце који су веома добри, али група је таква – сигурно Американци и Србија нису бољи од Шпаније и Хрватске с којима смо играли на Европском првенству. Али, да су јаки ривали – нема дилеме. Не бих ником дао предност у тој групи, сваки меч захтијева посебну пажњу, рекао је Гојковић.

Осврнуо се на припреме у Требињу.

-Сада смо се између ЕП и СП припремали у Требињу. Тамо смо отишли с намјером да сви будемо на окупу и да одмор буде прави. Требиње има изузетне услове, прије свега није оптерећено радом неког великог клуба, тако да нам сваки пут излазе у сусрет и кад су јаче припреме добијемо велики број термина. Ми велики број припрема радимо у Котору и Херцег Новом и имамо изузетно разумијевање клубова. Али, морамо да водимо рачуна о томе да ти клубови имају млађе категорије, а да репрезентацији
треба велики број сати на базенима. Отворио се базен у комшилуку и треба да захвалимо Требињу, као и клубовима у Црној Гори који нам излазе у сусрет. Надам се да ће бити још базена у нашој држави уз осмјех је закључио Гојковић.

Капитен наше ватерполо репрезентације Петар Тешановић вјерује да наша
селекција може до завршнице.

-Имамо квалитет да се носимо са свима, што смо и показивали на посљедњим такмичењима. Мислим и да смо на правом путу, потребно је само да имамо више концентрације у кључним моментима. Група јесте захтјевна, са три уједначене селекције и Јапаном који је можда квалитетом мало испод. Сигурно ће се мечеви рјешавати на један гол и веома је битно да против Американца на старту будемо прави. Желимо да се пласирамо на ОИ. Треба да будемо међу четири екипе које ће изборити визу, а онда ћемо покушати да прескочимо тај степеник звани четвртфинале, гдје смо се оклизнули неколико пута, рекао је Тешановић.

Наш национални тим турнир отвара 5. фебруара против америчке репрезентације, два дана касније је ривал Србија, а 9. фебруара Јапан. У четвртфинале ће се пласирати побједници четири групе, другопласиране и трећепласиране селекције иду у разигравање за пласман међу осам најбољих.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here