Годишња инфлација у јануару 4,4%

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Цијене производа и услуга личне потрошње, мјерене индексом потрошачких цијена, у јануару 2024. године у односу на децембар 2023. године у просјеку су више за 0,5%. Потрошачке цијене у јануару у односу на исти мјесец претходне године, у просјеку су више за 4,4%, информишу из Монстата.

Највећи утицај на мјесечну стопу инфлације имали су раст цијена у групама: млијеко, сир и јаја; електрична енергија; поврће; снабдијевање водом; краткотрајна добра за рутинско одржавање домаћинства; остали уређаји, предмети и производи за личну његу; поштанске услуге; уља и масти.

Потрошачке цијене у периоду јануар-децембар 2023. године, у поређењу са истим периодом претходне године, у просјеку су више за 8,6%.

 

Посматрано по главним групама производа и услуга према намјени потрошње, у јануару 2024. године у односу на претходни мјесец, забиљежен је раст у групама: Становање, вода, струја, гас и друга горива (1,5%); Остала добра и услуге (1,3%); Намјештај, опрема за домаћинство и рутинско одржавање стана (1,2%); Храна и безалкохолна пића (1,1%); Алкохолна пића и дуван (1,0%); Комуникације (0,9%); Рекреација и култура (0,7%), док је пад цијена забиљежен у групама: Одјећа и обућа (-2,7%); Превоз (-0,7%); Ресторани и хотели (-0,3%).

Цијене осталих производа и услуга нијесу се битније мијењале.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here