Геронтодомаћице – најбитнији су осмјех и топла ријеч

Општина Херцег Нови је једина у Црној Гори која континуирано, већ 18 година, обезбјеђује помоћ геронтодомаћица старим и немоћним грађанима.

Главни изазови са којима се стари и болесни суочавају су усамљеност, лоша здравствена и материјална ситуација, па им је подршка геронтодомаћица драгоцјена.

Једна од шест геронтодомаћица у Херцег Новом, Аријана Вујиновић, гостујући у “Новском јутру” РТХН подсјетила је све почело као пилот пројекат Завода за запошљавање, по чијем завршетку се у реализацију укључила Општина.

-Пројекат је почео као јавни радо и пилот пројекат Завода за запошљавање, у чијем је финансирању на самом почетку учествовала и Општина Херцег Нови. Тада је било запослено 10 геронтодомаћица и то ми је било прво искуство у тим пословима. Касније, на обострано задовољство и корисника и нас геронтодомаћица, Општина је преузела пројекат  2011. године и ми смо наставиле са радом, то је већ пуних 18 година у континуитету без иједног дана прекида.

Око 70 корисника на подручју читаве општине обилази шест тренутно ангажованих геронтодомаћица, а било би добро да их има више, сматра Мирјана Буљанчевић.

-Терен је од Игала до Каменара, а корисници се обилазе углавном једном недељно у трајању од сат и по до два, што није довољно. Било би добро да имамо још запослених геронтодомаћица, јер је и број корисника подложан промјенама. Он се стално мијења, у последње вријеме се пријављују нови корисници који исказују потребу за нашим услугама па се надамо да ћемо имати још неку нову колегиницу у будућности.

Право на помоћ имају лица старија од 65 година која живе сама и неопходна им је помоћ, објаснила је Вујиновић:

-Према критеријумима право на помоћ може остварити особа старија од 65 година којој је због трајних промјена здравственог стања неопходна наша помоћ, лица која немају могућност да им помоћ пруже њихови сродници или брачни друг, а за пријаву је потребно да се на Грађанском бироу испуни један формулар и предају потребна документа. Уколико та особа која тражи помоћ не може да то учини, може неко из окружења, и да онда назове на телефон Општину Херцег Нови. Од документације је потребна фотокопија личне карте и чек од пензије, јер предност имају особе које имају нижа примања, мада ни то није мјерило.

Иако су потребе индивидуалне, старим и немоћним суграђанима једнако је значајна и техничка и психолошка подршка, односно осјећај да нису сами и заборављени, истакла је Буљанчевић.

-Ми приликом упознавања сазнајемо које су њихове потребе. То су најчешће здравствене потребе, значи услуге Дома здравља, мјесечна терапија, упути за специјалистичке прегледе, јер они често због својих хроничних болести нису у могућности да лично посјете доктора. Наравно, ту су и социјалне потребе, набавка намирница, помоћ у кући, плаћање рачуна, услуге фонда ПИО и Центра за социјални рад везане за потврде о животу и слично. Међутим, разговор је можда једна од најважнијих потреба, јер кроз разговор, лијепу ријеч и осмјех код њих се подстиче самопоуздање, да знају да са нама могу да подијеле и тугу и радост и да на неки начин скрену мисли од проблема и усамљености.

Геронтодомаћице су распоређене на четири рејона које мијењају након пола године. У току дана могу да обиђу у просјеку четири корисника, који их доживљавају као чланове породице. Наше саговорнице истичу да им је најбитнија психоsoцијална подршка и социјализација у њиховом окружењу, јер тако могу остати у својим домовима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here