Фреквенција на свим граничним прелазима током јула 30% већа него лани

На граничним прелазима у Херцег Новом од почета љетне сезоне регистрован је прелазак 576.580 путника и 151.640 возила, што је за 30% више него у истом периоду прошле године.

Како информише замјеник командира Игор Бојовић, промет возила и путника током овог дијела сезоне већи је за 20% у односу на рекордну 2019. годину.

Игор Бојовић, замјеник командира Станице граничне полиције Херцег Нови

– Процентуално, највећи пораст прелазака забиљежен је на граничном прелазу Кобила, који постаје све популарнија опција за путовање из правца, и према Хрватској, гдје возачи покушавају избјећи уобичајене гужве на прелазу Дебели бријег, али то је у овом периоду једноставно немогуће, јер су гужве на свим прелазима, и то нарочито суботом. Рекордан број забиљежен је управо у суботу 15. јула, када је регистровано 38.649 путника и 10.372 возила. Тог дана само на Дебелом бријегу је прошло нешто више од 19.000 лица и 5.000 возила – наводи он.

Станица граничне полиције Херцег Нови и овог љета има испомоћ из организационих јединица са сјевера Црне Горе, а сви заједно улажу напоре да се смање гужве на прелазима, истиче Бојовић.

– По потреби уводимо законом предвиђен режим поједностављене граничне контроле и тиме чекање на нашим прелазима је мање од пола сата али ако се иде према Хрватској путници тамо морају бити спремни на дуже чекање јер је у питању, не само улаз у Европску Унију већ, од ове године, и у Шенген зону – казао је Бојовић.

У анкети коју смо спровели, већина возача сагласна је да највеће гужве праве Албанци који су у транзиту из земаља Европске уније, али и да би требало поједноставити и процедуре преласка. Иако дуго чекају, путници, ипак, имају стрпљења.

– По програму им је да дођу у град у 7 сати, они дођу у 8, 9 или 10. Служеници би могли да нас пусте преко линије која иде на листу, али он нас тројицу шаље на редовну линију гдје се чека пола сата. Значи, предамо папир и пролазимо. На редовној линији излазе један по један путник. Сада сви аутобуси чекају да прође једна редовна линија – прича један од возача.

Неки од њих посао су нашли у Хрватској и не крију незадовољство због дугог чекања на црногорским граничним прелазима.

– На граници на Карасовиће провјеравају по четири аутобуса. Полицајац нам узме пасоше и све брзо буде завршено. Али на црногорској граници као дали су нам повољност, да процедуре завршавамо уз списак путника за једноднене излете, али и поред тога чекамо дуже од сата – казао је други возач.

Током јула на граничном прелазу Дебели бројег је забиљежен прелазак 295.145 путника и 83.611 возила, на Ситници 203.022 путника и 59.970 возила, док је преко Луке Зеленика прешло 2.289 путника и 285 пловила, а преко Луке Кумбор 1.289 путника и 227 пловила.

2 COMMENTS

  1. Uvedite skupe vinjete za sva vozila koja nisu registrovana u regionu, pa neka ovi iz EU, što tranzitiraju kroz Crnu Goru, pronalaze neke druge puteve za svoje destinacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here