Без проблема у водоснабдијевању упркос повећаној потрошњи

Упркос изузетно високим температурама ваздуха, водоснабдијевање потрошача на подручју Општине Херцег Нови је уредно. Није долазило до обуставе воде, осим у случају кварова на мрежи које оперативне екипе отклањају у кратком времену.

Поред уобичајеног дотока воде до 460 литара у секунди, преко Плата  у градски систем су  укључене и мање количине воде са Опачице  око 20 одсто укупне издашности овог изворишта, казао је у емисији Актуелно технички директор предузећа Водовод и канализација Херцег Нови Горан Симовић:

Горан Симовић

– Тренутна ситуација са водоснабдијевањем је стабилна. Оперативност је и даље на високом нивоу. Радимо у двије смјене и тај тренд ће се наставити током цијеле туристичке сезоне. Имамо мали број мањих кварова, екипе су 16 сати мобилне на терену, оцијенио је Симовић.

Вода из градског система је потпуно исправна за пиће. Узорковање раде свакодневно у циљу анализе квалитета воде:

– Могу да кажем да је вода са хемијског и микробиолошког аспекта 100 одсто исправна за пиће, тако да нема бојазни да је дошло до погоршања квалитета воде. Поред наших свакодневних контрола, раде се и два пута  контроле Института за јавно здравље из Подгорице, тако да су до сада сви налази били позитивни што се тиче квалитета воде.

У систему имамо сасвим довољне количине воде и тако ће бити током читаве сезоне. Потрошачи могу да буду са те стране безбрижни, једино може доћи до прекида водоснабдијевања у случају некога квара, оцјењује Симовић.

Због тропских температура ваздуха повећана је и потрошња воде:

– Могу да похвалим екипу која ради у нашем мониторинг центру у Зеленици, гдје се 24 часа дневно прати потрошњу свих резеровара. Имамо изузетну сарадњу са ризортом Портонови. Ријеч је о потрошачу, који троши велике количине и имамо договор са њима да вуку воду након поноћи када нам је потрошња на минимуму, тако да немамо хидрауличних удара на систем и можемо  на ефикасан начин да допуњујемо резеровоаре и не  долазимо у ситуацију да на сат – два испразнимо резервоаре, и тада би били у проблему да обављамо дистрибуцију воде према осталим потрошачима. Желим да похвалим колеге које раде у оперативном систему и да се захвалим људима  у ризорту који су нашли разумијевање за овај вид сарадње, поручио је Симовић.

Вода у градски систем притиче преко Плата у уобичајеним количинама и дјелимично се користи са изворишта Опачица у Зеленици:

–  У задњих десетак дана укључили смо дјелимично и Опачицу и неких 20-25 одсто воде на ривијери је са Опачице , док је све остало је вода са Плата. Једне и друге дистрибуција се врши према главном резервоару Змијице, а Опачица се користи за допуњавање. Њена максимална издашност је око 160 литара у секунди. Тренутно је издашност Опачице на високом нивоу и не очекујем да ћемо је овом динамиком експлоатације, пореметити.  Преко Плата доток се креће од 420 до 460 литара у секунди, што је довољно за све потрошаче и воде има довољно за све, каже Симовић.

Он је прокоментарисао и да је мали број искључења потрошача због дуга, јер су грађани Херцег Новог, туристи и викендаши, углавном, редовне платише. Сваке године све је мањи број дужника и примјењивања непопуларних мјера искључења са водоводне мреже због дуговања.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here