Фонд здравства тренутно без могућности да уплати аванс Институту

Др Вук Кадић, директор Фонда за здравствено осигурање

Због плана потрошње буџетских средстава у изборној години, Фонд за здравствено осигурање тренутно није у могућности да исплати аванс од 1,2 милиона еура Институту „Др Симо Милошевић“, казао је директор Фонда др Вук Кадић на данашњој сједници Одбора за здравство, рад и социјално старање, одговарајући на питање др Тамаре Вујовић.

– У питању је техничка ствар, а то су ограничавајућа буџетска средства. Постоји план потрошње буџетских средстава у првој половини године које је дефинисало Министарство финансија, који је посебно дефинисан у изборној години и имамо право да утрошимо 40% средстава током прве половине године. Фонд здравства у овом тренутку, са оваквим ограничењима, није у могућности да исплати аванс од 1,2 милион. Уколико се нађе начин да та средства додатно обезбиједи Министарство финансија, ми ћемо то уплатити.

Појашњава да би уплата аванса Институту у овом тренутку значило да наредна три мјесеца остају без уплатa сви остали који имају уговор са Фондом.

– Плаћамо и Институту и до јуче болници у Мељинама, као и свим другим приватним здравственим установама које имају уговор са Фондом и за период до 22. фебруара имамо око пола милиона еура. Када би сва та средства исплатили ми не бисмо имали за Институт „Др Симо Милошевић“ а да не кажем да би све остале приватне здравствене установе са којима Фонд има уговор остале без уплата наредна три мјесеца. То је разлог зашто у овом тренутку не може бити обављена уплата, зато је одлука повучена са Владе док се не нађе рјешење, појаснио је др Кадић.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here