Фонд за здравство преузима Болницу Мељине

Влада планира да искористи одредбе Закона о старању о привремено и трајно одузетој имовини и да Фонду за здравствено осигурање (ФЗО) да на привремено управљање приватну здравствену установу Општу болницу Мељине у стечају, сазнају “Вијести” од извора у извршној власти.

То је један од три модела који је за сада најоптималније рјешење како би болница могла даље несметано да ради, а ова тема треба да буде на дневном реду сутрашње сједнице Владе, што је најавио премијер Дритан Абазовић у понедјељак.

Извор “Вијести” из Владe је објаснио да су за болницу у оптицају била три рјешења, од којих је прво подразумјевало укидање привремене мјере располагања имовином коју је раније увело Специјално државно тужилаштво, други модел је куповина из стечаја и трећи је увођење привременог управљања у складу са Законом о привремено и трајно одузетој имовини.

-Од ова три рјешења за сада може да се примијени модел који би омогућио да ФЗО управља болницом. То питање би се ријешило између Владе, Управе за катастар и имовину и ФЗО. Управа би по том моделу дала Фонду да управља болницом. Куповина из стечаја није сада могућа због судских поступака који се воде, а укидање привремене мјере у Вишем суду би дошло у руке судије Сузане Мугоше, објаснио је извор “Вијести”.

Закон о старању о привремено и трајно одузетој имовини је могао, како објашњава извор “Вијести”, да се примијени и раније и да се болница не уводи у стечај, али да остаје нејасно зашто то није урађено.

Према овом закону управљање одузетом имовином надлежни орган (Управа за катастар и имовину) може повјерити организацији или институцији која је регистрована и испуњава законом прописане услове за управљање том врстом имовине. Права и обавезе у погледу управљања имовином уређују се уговором закљученим у складу са законом. Организација или институција дужна је да управља повјереном имовином у складу са законом, а надзор над управљањем повјереном имовином врши надлежни орган.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here