Филмови са престижних европских фестивала на тврђави Форте Маре

У оквиру 35. ФФХН – МФФ, на тврђави Форте Маре и овог августа ће бити приказани филмови са престижних европских фестивала, а дио су селекција Adriatic Audience Award и Кино Европа.

Селекција Кино Европа ове године представља националну премијеру новог филма Рубена Остлунда „Троугао туге“, добитника Златне палме на фестивалу у Кану, која је резервисана за последње вече фестивала, 27. августа на Канли Кули.

Ове године се наставља и успјешна сарадња у оквиру Мреже фестивала Јадранске регије, те ће одмах након фестивала у Сарајеву, новска публика имати прилику да погледа четири ексклузивна наслова. У питању су португалски „Алма Вива“ премијерно приказан на фестивалу у Кану, румунски „Интрегалде“ са прошлогодишњег канског фестивала, холандски „Рози мјесец“ са Трибека фестивала, те грузијски „Мокри пијесак“ премијерно приказан на прошлогодишњем фестивалу у Локарну. 

Коселектор програма Мреже фестивала Јадранске регије, редитељ Иван Бакрач је истакао да су фокус селектора удружених фестивала из Сарајева, Херцег Новог, Београда и Загреба опет биле земље мањих продукција, филмови специфичних филмских израза и емотивних прича, које, прије свега, позивају на међусобно разумијевање међу људима и помирење.

Публика на тврђави Форте Маре, као и онлајн, имаће прилику да оцијени ова остварења и учествује у одлуци о добитнику награде Adriatic Audience Award. Одлука о награди биће донијета сабирањем гласова публике из све четири земље чији фестивали су чланови Мреже фестивала Јадранске регије: Сарајево филм фестивал, Загреб филм фестивал и Фестивал ауторског филма у Београду и Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал. Ова селекција наставак је сарадње највећих регионалних фестивала филма, која је започета 2021. године, а подржана кроз програм Креативна Европа.

Кино Европа је препознатљив као изузетно посјећен ревијални програм најуспјешнијих филмова у протеклој сезони престижних европских фестивала.

Осим добитника Златне палме, „Троугао туге“, који ће бити приказан на Канли кули, остали кански наслови биће приказани у љетњем кину тврђаве Форте Маре.

Међу пројекцијама ће се наћи „Звијезде у подне“ Клер Дени, који је добитник Гран Прија, као и јужнокорејски „Одлука о одласку“, Парка Чан-Вука, награђеног за режију. Поред канских награда, у овој селекцији је и „Алкарас“ Карле Симон, шпанско-италијанска копродукција награђена Златним медвједом на Берлиналеу.

Селекторка, продуценткиња Јелена Мишељић је у програм уврстила и нове филмове неких од водећих европских аутора данашњице – „Немири на острвима“ каталонског редитеља Алберта Сере, аустријски „Римини“ Урлиха Зајдла и румунски „Магнетна резонанца“ Кристијана Мунђиуа.

Овогодишњи Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал биће одржан од 22. до 28. августа под слоганом „Ми смо дјеца филма“. Покровитељи су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег-фест“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here